Didįjį šeštadienį – pažintis su knygrišyste

Kovo 31 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko meninės knygrišystės kūrybinės dirbtuvės, kurias vedė menininkė Leonora Kuisienė.

Įžangoje viešnia supažindino dalyvius su knygos ir knygrišystės istorija, įrankiais, medžiagomis, jų ypatybėmis, senosiomis technologijomis, papasakojo apie savo kelią link šio amato.

L. Kuisienė baigė Kauno aukštesniąją meno mokyklą, kur įgijo dailės pedagogikos kvalifikaciją. Kurį laiką gyveno Jungtinėje Karalystėje, čia užsiėmė neformaliu meniniu vaikų ugdymu, gilino knygrišystės žinias. Nuo 2010 m. galutinai susiformavo autorės meninės veiklos kryptis ir raiškos forma. Ja tapo šiuolaikinė knyga, vadinama eksperimentine knyga, kurioje efektingai derinama archaika ir modernumas. L. Kuisienė atsivežė keletą išskirtinių savo darbų, kuriuos susirinkusieji galėjo pavartyti, paanalizuoti. Įdomiausia tai, kad menininkės sukurtos knygos pasižymi ne tik meistrišku atlikimu, jos – konceptualios, su užkoduota užuomina, kurią akylai žiūrint galima įminti.

Po teorinės dalies atėjo laikas dirbtuvėms. Dalyviai, paėmę į rankas reikiamas medžiagas ir įrankius, kūrė asmeninę XIV a. stiliaus knygelę. Pamokyti L. Kuisienės, lapus ir odinius viršelius jie perrišo ilgojo dygsnio (long stitches) technika, vėliau savo nuožiūra dekoravo viršelį metalinėmis kniedėmis, spaudais, sendino batų tepalu. Rezultatas buvo džiuginantis! Visi svarstė, kaip knygelę panaudos – kas rašysis sentencijas, kas svajones, kas padovanos geram draugui…

Meninės knygrišystės kūrybinės dirbtuvės surengtos vykdant tęstinį projektą „Prie knygos versmės: kurk, švęsk, pažink…“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

 

Ignė Zarambaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai