Bibliotekoje pristatyta naujausia Liutauro Degėsio knyga

Balandžio 26 d., 18-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės metu, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su poetu, prozininku, eseistu, publicistu, filosofijos mokslų daktaru, monografijų, mokslinių straipsnių ir vadovėlių autoriumi Liutauru Degėsiu.

L. Degėsys yra parašęs 8 poezijos knygas, du romanus ir keturias esė rinktines. Už publicistiką du kartus įvertintas LR Kultūros ministerijos premija (2010, 2017), už poeziją ir filosofines esė knygas – Vyriausybės kultūros ir meno premija. L. Degėsys į Šilutę atvyko pristatyti naujausią savo esė rinktinę „Apatiniai gyvenimo drabužiai“.

Renginio įžangoje autorius iš ankstesnių savo knygų paskaitė keletą eilėraščių, pagal kai kuriuos iš jų sukurtos visoje Lietuvoje žinomos dainos. Jis pasidalino rankraščiuose suguldytomis „baltosiomis eilėmis“, kurios, paskanintos ironija, perteikia kasdienybės aktualijų prasmę ir beprasmybę. Naujausią knygą „Apatiniai gyvenimo drabužiai“ L. Degėsys paliko desertui. Šia esė rinktine jis tęsia pamėgtą gyvenimo metafizikos problematiką. Dvasinis priekabiavimas ir moralinė elgetystė, kasdienybės klampumas ir švenčių neviltys, vienatvės džiaugsmas ir juokavimo drąsa, kelionių vynas ir nesąmonių degtinė – tai parabolės, kuriose atsispindi ir išsiskleidžia kiekvieno iš mūsų vakarykštės atmintys, šiandienos įsitikinimai ir rytojaus viltys. Ironija ir distancija, paradoksas ir humoras – mėgstami Liutauro Degėsio literatūrinės ir filosofinės analizės instrumentai, tad susirinkusieji, klausydami autoriaus skaitomų esė, tai panirdavo į gilius apmąstymus, tai prapliupdavo juoktis. Svečias įžvalgiai, žaismingai gvildeno rimtus ir nerimtus žmogaus bei valstybės gyvenimo klausimus, leisdamas ir skatindamas kasdienius dalykus pamatyti iš kitos pusės, kito požiūrio taško, pajuokdamas neryžtingumą, neapsisprendimą, atidėliojimą, ribotumą ir kitas žmogaus silpnybes.

Galiausiai įsisiūbavo susirinkusiųjų ir svečio diskusija apie politiką, žiniasklaidą, švietimą, filosofiją, meną ir kitas sritis. Autorius pasidalijo savo asmeniniais išgyvenimais, pabrėžė, kad svarbiausia gyvenime yra ne ieškoti savęs, o save susikurti. Pasak jo: „Tikėti būtina, bet reikia nieko nesitikėti. Vairuoti reikia atsargiai, bet gyventi būtina – drąsiai“.

Po renginio visi norintys galėjo įsigyti L. Degėsio knygų ir gauti autoriaus parašą, tad netrukus nusidriekė laukiančiųjų eilė, o pokalbiai tęsėsi.

 

Ignė Zarambaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai