Vaikai žaidė žaidimą „Knygos kelias“

„Knyga – plazdantis puslapiais paukštis, kiekvienas gali išmokti jo kalbą. Ir jis taps durimis į pasaulius, į stebuklus, išmokys mylėti, taps draugu. Kada gimsta knyga ir kur? Kas šnibžda žodžius rašytojams, niūniuoja muziką kompozitoriams… Kokio dydžio mašina atspausdina knygą ir kokio dydžio ji būna, kol dar jos nesusiuvo? Kuo piešia spaustuvėje mašinos? Taškais?“ (Sigutė Ach).

Gegužės 11-ąją, minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, atsakymų į šiuos ir kitus su knygos istorija susijusius klausimus ieškojo Juknaičių pagrindinės mokyklos Pašyšių skyriaus pradinių ir ikimokyklinio ugdymo klasių auklėtiniai kartu su Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filialo bibliotekininke Danute Adomavičiene.

Užsiėmimo metu bibliotekininkė vaikus supažindino su knygos istorija nuo seniausių laikų. Dalyviai aptarė knygos atsiradimo istoriją, diskutavo apie knygos išliekamąją vertę, iliustracijas ir jų meninį lygį, apie popierių ir šriftus. Kartu su mokytojomis L. Stoniene ir G. Šerpytyte vaika ieškojo bibliotekoje storiausios, didžiausios ir mažiausios knygos.

Visus ypač sudomino Kauno apskrities viešosios bibliotekos sukurtas interaktyvus žaidimas „Knygos kelias“. Šis žaidimas – mokomasis, jį žaisdami vaikai ne tik sužinojo, kaip būdavo gaminamos knygos, bet ir galėjo visame knygos gaminimo procese dalyvauti patys. Jie įsidėmėjo, kaip knygos buvo gaminamos iki spausdinimo mašinos atsiradimo, kaip knyga atsidurdavo lentynoje po spausdinimo meno atsiradimo.

Žaidimas „Knygos kelias“ turi gausybę paaiškinimų ir moksleivių žinias papildo įdomia istorine informacija bei faktais, kurių apie knygas nežino net kai kurie suaugusieji.

Žaidimo metu moksleiviai turtino kalbos žodyną, aiškinosi naujų žodžių reikšmes, lavino darbo grupėje įgūdžius, mokėsi kantrumo, laikytis susitarimo taisyklių, susipažino su planšetinio kompiuterio savybėmis. Tai yra dar vienas būdas mokyti vaikus pamėgti knygą, ją vertinti ir tausoti. Nuo mažens jie turi žinoti, kad knygos išliekamoji vertė yra labai svarbi. Tikimės, kad viešnagės bibliotekoje ir žinios, kurias vaikai gauna bei mokosi surasti su bibliotekininkės pagalba, padės sudominti juos skaitymu ir knyga. Juk tai – unikalus kultūros reiškinys, būtinas vaizduotei lavinti.

 

 

Laima Stonienė,
Juknaičių pagrindinės mokyklos
Pašyšių skyriaus mokytoja

Spausdinti
Facebook komentarai