Šilko lengvumas ir išlaisvinta kūryba

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filiale vyko edukacinis užsiėmimas – tapymas ant šilko „Atbundantys pavasario gėlynai“ su tautodailininke Nijole Titiene.

Šiugždantis natūralus šilkas nuo neatmenamų laikų buvo labai vertinamas ir branginamas. Šio audinio gamybos paslaptys Kinijoje buvo ilgai saugomos, kaip ir pati šilko istorija, apipinta pasakojimais ir legendomis. Šiandien šilkas žinomas ir naudojamas visame pasaulyje.

Kaip ir kiekvienas menas, taip ir tapymas ant šilko turi jam būdingų įvairiausių gudrybių. Tautodailininkė Nijolė Titienė suteikė galimybę: susipažinti su šilko tapyba, pajusti šilko lengvumą ir išlaisvintos kūrybos žavesį, išmokti kurti kažką gražaus ir meniško ant plonyčio, švytinčio, natūralaus audinio.

Tautodailininkė supažindino dalyves su tapymui ant šilko reikalingomis priemonėmis. Norint pradėti kūrybinį procesą reikia turėti rėmą, ant kurio galima ištempti audinį, šilko, teptukų, kontūrus ir specialių dažų. Užsiėmimo metu pristatyta tapymo technika, kai ant rėmo gerai įtempiamas šilkas, kruopščiai kontūrais nupiešiamas piešinys, tapoma dažais, išdžiovinama, išlyginama ir darbelis baigtas. Renginio dalyvės sužinojo, kad tapant ant šilko dažai laisvai ir plačiai sklinda audinyje, o valdyti šį liejimosi procesą, stabdyti sklindančius dažus reikia  naudojant specialius kontūrus.

Edukaciniuose užsiėmimuose galima išmokti įvairių rankdarbių technikų, tobulinti jau turimus įgūdžius, patirti kūrybinį džiaugsmą. Užsiėmimų metu įgytas žinias ir praktinius sugebėjimus galima panaudoti realizuojant kilusias idėjas namų interjerui papuošti, norint sukurti rankų darbo dovanas, originaliai pasipuošti.

Juknaitiškės dėkojo tautodailininkei Nijolei Titienei už suteiktą galimybę savyje atrasti menininko gyslelę, smagiai praleistą laiką, juk piešimas ant šilko – tai menas, poilsis, meditacija.

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai