Turiningai praleistas laikas su fotomenininku Romualdu Požerskiu

2018 m. birželio mėnesio 11 d. Žemaičių Naumiestyje lankėsi  fotomenininkas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas. VDU Menų fakulteto Šiuolaikinio meno katedros profesorius Romualdas Požerskis.

Pirmoje dienos pusėje menininkas susitiko su vietos jaunimu, kuriems pravedė edukacines fotografijos dirbtuves. Romualdas Požerskis edukaciją pradėjo klausimu, kas yra fotografija, ką tas žodis reiškia? Dalyviai bandė atsakyti, kad tai atvaizdas arba piešimas šviesa. Iš tikrųjų fotografuojant šviesa yra labai svarbi, ji patenka į fotoaparatą pro objektyvo lęšių sistemą. Keičiant lęšių padėtį keičiasi vaizdas, fokusuojamas fotoaparato langelyje. Norint sukurti gerą nuotrauką, reikia viską teisingai padaryti. Kaip tai padaryti edukacijos užsiėmimų dalyviai gavo tikrai daug patarimų. Užsiėmimų metu moksleiviai buvo trumpai supažindinti su Lietuvos fotografijos istorija, jos raida, fotoaparatų klasifikacija, fotoaparato veikimo principais, fotolaboratorijos įranga. Dalyviai, kartu su fotomenininku analizavo fotografijų turinį, kompoziciją, meninės išraiškos formas. Pasak Romualdo Požerskio, turinys ir forma yra svarbiausi dalykai fotografijoje. Pati fotografija labai svarbi, siekiant paskleisti teisingą informaciją apie vykstančius pokyčius pasaulyje.

Baigdamas užsiėmimus, Romualdas Požerskis jaunimą pakvietė fotografuoti ir tai pradėti fiksuojant savo šeimą, draugus, nes kiekviena fotografija – tai trumpas pasakojimas, kuris gali būti apie kiekvieną iš mūsų.

Pavakaryje naumiestiškiai buvo pakviesti į fotomenininko  Romualdo Požerskio parodos „Baltijos kelias“ atidarymą. Pristatydamas parodą, autorius kalbėjo, kad jam buvo svarbu įamžinti šį svarbų laisvės troškimo įrodymą, kad tai buvo vienos dienos fotografija, įamžinta 1200 kadrų. Žvelgiant į foto nuotraukas, galima įžvelgti kur kas daugiau, nei istorinių įvykių fiksavimą. Matome, kokios emocijos atsispindi žmonių veiduose, kuo žmonės vilkėjo, kokiais automobiliais važiavo, kaip bendravo.

Autorius pasidalijo mintimis apie savo kūrybos pradžią, ateities planus, dalijosi įspūdžiais iš kelionių po pasaulį, kurias iliustravo virtualiomis nuotraukomis. Naumiestiškiai virtualiai „sklaidė“ ir fotomenininko  pristatytus fotografijų albumus „Neramūs keliautojai“, „Pergalės ir pralaimėjimai“, „Atlaidai“, „Senamiesčiai“, „Paskutinieji namai“, Mažasis Alfonsas“ , „Degantis žmogus“ ir kt. Romualdas Požerskis bibliotekai padovanojo keletą savo albumų.

Renginį finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė.

 

Nijolė Rimkienė

Spausdinti
Facebook komentarai