Susitiko Žemaičių Naumiesčio kraštiečiai

Praėjusį savaitgalį, rugsėjo 29 dieną, Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale vyko tradicinis kraštiečių susitikimas. Čia susirinko žmonės, kuriems įdomi miestelio ir jo apylinkių istorija, Žemaičių Naumiesčio istorijos ir kultūros paveldas, jo aktualizavimas, kurie gimė, augo, lankė mokyklą, dirbo šiame krašte.

Susitikimą pradėjo Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Žemaičių Naumiesčio ekspozicijos muziejininkė Valentina Pielikienė papasakodama, kas nuveikta per metus kraštotyros srityje, pasidalindama naujomis žiniomis apie svarbesnius įvykius  Žemaičių Naumiestyje. Šiemet muziejus sulaukė lankytojų, atvykusių iš JAV, besidominčių savo giminės šaknimis, istorija. Lankėsi tarpukario Naumiesčio paskutinio rabino Lesino anūkas Benas Lesinas su šeima. Jie susipažino su ekspozicija, aplankė žydų kapines, žydų genocido aukų vietą, apžiūrėjo sinagogą.

Kraštietis, krašto istorijos žinovas ir  puoselėtojas, pedagogas Anatolijus Žibaitis pasidalijo mintimis apie tai, kaip įprasminti miestelio istoriją. Jis apgailestavo, kad niekaip neišleidžiama knyga apie Žemaičių Naumiestį, kai tuo tarpu kai kurie aplinkiniai miesteliai turi jau ne po vieną leidinį. Jis pasiūlė prisidėti visiems, kad greičiau būtų surinkta medžiaga, pildytųsi informacijos spragos. A. Žibaitis pažadėjo, kad kitam rudenį vyksiančiam kraštiečių susitikimui parašys straipsnį apie švietimą  pokario laikotarpiu Žemaičių Naumiestyje.

Naujos informacijos apie šių vietovių istoriją ir rengiamą monografiją pateikė dr. Zigmas Malinauskas. Remdamasis žmonių atsiminimais, ekspedicijų, archyvų medžiaga, moksliniais straipsniais ir kitais rašytiniais šaltiniais bei faktine medžiaga monografiją rašo 70 autorių kolektyvas – žinomi Lietuvos istorikai, kiti įvairių sričių specialistai, vietiniai autoriai. Jau paruošta 10 straipsnių, kiti ir toliau ruošiami.

Toliau vykusiose diskusijose prie arbatos puodelio savo prisiminimais apie praeitį dalijosi ne vienas Žemaičių Naumiesčio kraštietis. Visi turėjo vienas kitam daug ko papasakoti ir kuo pasidžiaugti.

 

                                                                                                         Nijolė Rimkienė,

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos

Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai