„Vabaliukai“ – nauji bibliotekos svečiai

Pasakojamoji tautosaka – tai pasakos, pasakėčios, sakmės, pasakojimai, anekdotai, patarlės ir priežodžiai, mįslės, užkalbėjimai, maldelės, būrimai, garsų pamėgdžiojimai, greitakalbės, skaičiuotės ir kt. Pasakos yra bene įdomiausias pasakojamosios tautosakos žanras. Jos žinomos nuo mažens, jas sekdavo prieš miegą namuose, darželiuose, o vėliau teko su jomis susidraugauti skaitant pirmąsias knygas.

Tai vis tik, kas yra toji pasaka? Ogi epinio žanro, trumpas, fantastinis, pamokantis, nesudėtingo turinio kūrinys su beveik visada gera pabaiga. Pasaka nebūtų pasaka, jeigu joje nebūtų stebuklų, nepaprastų nutikimų ir veikėjų, veiksmo, laiko ir vietos spalvingumo. Pasakose veikia teigiami ir neigiami personažai. Jose apstu personifikacijų, kai gyvi ar negyvi personažai ima kalbėti žmogaus balsu, magiškų skaičių ir kitų netikėtumų. Prisipažinkime, kad pasakų magija užburia ne tik vaikus, ji įtraukia ir suaugusiuosius, juk pasaka – tikrų tikriausias optimizmo šaltinis. Pasakos kuriamos tam, kad pasaulis taptų suprantamesnis ir artimesnis.

Vieną niūrų rytmetį, kai už lango siautėjo vėjas, o į stiklą barbeno šaltas rudens lietus, į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Saugų filialą sugužėjo būrelis vaikų – Saugų Jurgio Mikšo pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo grupė „Vabaliukai“. Šį spalio 25-osios rytą juos į biblioteką atvedė ugdymo pedagogė Daiva Šilienė. Pasakų rytmečio dalyviai patogiai susėdo ant kilimo, šalia bibliotekininkės Reginos, ir pradėjo kelionę į stebuklingą pasakų pasaulį. Bibliotekininkė šiuolaikiškai perkurdama, su įvairiausiomis interpretacijomis, vaikams sekė pasaką apie išdykusią mergaitę Mašą ir draugišką, linksmą lokį. Visi įdėmiai klausėsi pasakojimo apie Mašos ir lokio nuostabius nuotykius. Maša dažnai pridaro lokiui nemalonių dalykų, tačiau jis, būdamas nepiktas, visada atleidžia, o kartais ir išgelbėja šią neklaužadą.

Jaunųjų svečių viešnagė Saugų bibliotekoje užbaigta siekiu, kad nuo pat mažens gimtų poreikis domėtis knygomis. Pasakų rytmečio metu, patyrę teigiamų emocijų ir bendravimo džiaugsmą, vaikai garsiai reiškė norą dar kartą sugrįžti į biblioteką. Bibliotekininkė iš patirties žino, kad pasakų sekimas yra viena iš suaugusiojo ir vaiko bendravimo formų, priimtinų abiem pusėms, tai žingsnis į knygų pasaulį.

 

Šilutės F. Bajoraičio viešosios

bibliotekos Saugų filialo

globėja Violeta Astrauskienė

Spausdinti
Facebook komentarai