Aktyviausiems projekto „Atverk duris vasarai“ dalyviams – Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro dovana

Švietimo ir mokslo ministerija ir Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras pakvietė švietimo, kultūros įstaigas, dienos centrus, bendruomenės centrus ir kitas organizacijas spalio 5-7 dienomis vykti į edukacinę išvyką į Helsinkio mokslo centrą „Heureka“ (Suomija). Tai dovana toms organizacijoms, kurios aktyviausiai dalyvavo iniciatyvoje „Atverk duris vasarai“ ir vaikams suteikė galimybę prasmingai ir nemokamai leisti vasaros atostogas.

Išvykos metu aplankėme Helsinkio „Heurekos“ mokslo centro kompleksą. Mokslo centro tikslas – pristatyti visuomenei naujausius mokslo pasiekimus, itin patraukliai pateiktas intriguojančias metodikas bei teorijas įvairioms amžiaus grupėms suprantama kalba. Mokslo centre pristatomas platus mokslinių temų bei tyrimų spektras – nuo lingvistikos iki biochemijos. Didžiąją dalį čia esančių eksponatų galima netik paliesti rankomis, bet ir išbandyti. Be to, dauguma muziejuje esančių ekspozicijų yra nuolat keičiamos ir atnaujinamos. Čia galima važiuoti dviračiu lynu, ištiestu 5 metrų aukštyje, išbandyti vinių lovą, patirti žemės drebėjimą, taip pat pasidaryti monetą su savo atvaizdu ir kt. „Heurekos“ mokslo centre taip pat yra įkurtas bene vienintelis žiurkių krepšinio aikštynas! Muziejuje daug interaktyvių ekranų, platformų, kuriose apstu edukacinių užduočių ir žaidimų visai šeimai, kurių mūsų lankymosi dieną knibždėte knibždėjo – vaikai su tėveliais ar pedagogais kartu konstravo, išbandė įvairiausias užduotis (nuo elementariausių iki pagrįstų informacinėmis technologijomis). Vienaip ar kitaip atlikus užduotis gaunamas įvertinimas, galima padaryti atitinkamas išvadas, neformaliai mokytis ir įsisavinti žinias. Šalia mokslo centro išsidėsčiusioje geologinėje ekspozicijoje kartu su kolegomis analizavome ir aptarėme įvairių iškasenų ir uolienų pavyzdžius. Pagrindinė ekspozicijos dalis – tai įvairiausi eksponatai eksperimentams, todėl mes, visi edukacinių programų nariai, dalyvavome įvairiuose žaidimų forma pateiktuose edukaciniuose užsiėmimuose: matavome savo kūną šalia Leonardo da Vinči įžymiojo paveikslo, analizavome termovizoriaus veikimo principus, atlikome įvairius fizikinius bandymus, įrengtoje mažoje chemijos laboratorijoje turėjome galimybę eksperimentuoti, išbandėme žemės drebėjimo stimuliatorių, kt. Be vidaus ir lauko ekspozicijų centre aplankėme planetariumą, kur turėjome progą susipažinti su dangaus kūnais, pasisemti ir astronomijos žinių, stebėdami filmą apie visatą 3D formatu dėl specialaus išgaubto ir plataus ekrano bei puikios akustikos pasijutome filmo dalyviais.

Po profesiniam tobulinimuisi skirto laiko dalyvavome ekskursijoje po Helsinkį, kurios metu apžiūrėjome unikalią granito uoloje iškaltą Tempeliaukio bažnyčią, Helsinkio Šv. Mikalojaus katedrą, aplankėme Senato ir Turgaus aikštes. Lankydami garsaus suomių kompozitoriaus J. Sibelijaus parką, apžiūrėjome jam pastatytą originalų paminklą iš 600 nerūdijančio plieno vamzdžių.

Grįždami namo, Taline (Estija) aplankėme Piritos parką ir Kadriorgo parką, Petro Didžiojo Rūmus (18 a.) su įspūdingu istoriniu parku ir išpuoselėtais gėlynais bei fontanais. Gidė papasakojo apie to laikotarpio parkų formavimo principus, architektūros stilių įvairovę, kartu aptarėme Suomijos ir Estijos kultūrų skirtumus ir panašumus. Didelį įspūdį paliko Talino Bastionų tuneliai, kurie buvo aptikti 2003 m. Šiuo metu čia veikia įspūdingas muziejus (lankytojams atverta 500 m.) su požeminio miesto istorija ir tunelių paskirties įvairove nuo pat XIII a. Viduramžiais jie sudarė miesto gynybinių įtvirtinimų dalį, naudotą priešų antpuolių metu, II Pasaulinio karo metu tuneliuose buvo įrengtos slėptuvės nuo bombonešių atakų, vėliau čia įsikūrė sandėliai, prieš keletą dešimtmečių glaudėsi ir muzikavo maištaujantis jaunimas, yra tarybinių laikų palikimo: skafandrų, dujokaukių, kitų civilinės saugos sistemos liekanų, kt. Taip pat aplankėme Talino senamiestį: Rotušės aikštę, Aleksandro Nevskio ortodoksų katedrą, Šv. Olafo bažnyčios apžvalgos aikštelę. Grįždami namo susipažinome su Parnu – pagrindiniu Estijos kurortu, jo istorija, įspūdinga medine architektūra, Voldemaro Jannseno skulptūra, Raudonuoju Bokštu – seniausiu miesto pastatu.

Ši švietėjiška išvyka į Suomiją ir Estiją – galimybė pažinti kitų valstybių kultūros ir švietimo tradicijas, naujoves ir pasiekimus, pasisemti naujų idėjų tolimesnei kūrybinei veiklai ateityje dirbant su vaikais ir paaugliais, kt.

 

 Bajoraičio viešąją biblioteką išvykoje atstovavo šių eilučių autorė Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja Vita Gerulienė ir Pašyšių filialo bibliotekininkė Danutė Adomavičienė

 

Spausdinti
Facebook komentarai