Šv. Martyno šviesa nušvietė Usėnus

Šv. Martyno diena švenčiama daugelyje Europos šalių. Legendos pasakoja, kad senovės Romos karys, vardu Martinas, savo gyvenimą paaukojo vargstantiems. Dabar šią dieną, o ypač vakarais, galima pamatyti vaikų eisenas su žibintais rankose, o priekyje – ant žirgo jojantį šv. Martyną, simbolizuojantį atjautą vienas kitam bei širdies šviesą.

Mažojoje Lietuvoje Šv. Martyno diena buvusi itin švenčiama. Tą dieną, lapkričio 11-ąją, Klaipėdos krašte baigdavosi samdinių žemės ūkio darbai. Šeimininkės atsiskaitydavo su darbininkais ir surengdavo vaišes, kurių pagrindiniu patiekalu buvusi žąsis.

Usėniškiai kuria naujas tradicijas Šv. Martyno dienos tradicijas. Jau prieš savaitę vaikai su tėveliais rinkosi Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Usėnų filiale. Padedami Birutos Mišeikienės ir Sandros Glebienės jie iš įvairių medžiagų gamino žibintus. Prie žibintų gamybos prisijungė ir Usėnų pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai su mokytojomis. Pakabukus žibintams pakabinti sumeistravo Stasys Lukošius, Juozas Gudlenkis ir Ervinas Krepštekys. Vakaras neprailgo, pagaminta apie šimtą žibintų. Lapkričio 10-osios vakarą šv. Martyno žibintų šviesa užtvindė Usėnų gatveles–- iš visų gyvenvietės gatvelių į bendruomenės aikštę rinkosi ištisos šeimos, nešinos su išmone padarytais žibintais. Išklausę Salos etnokultūros ir informacijos centro etnografės, vadybininkės Jūratės Daugalienės pasakojimo apie šios šventės atsiradimą ir tradicijas, susirinkusieji sukabino šviečiančius žibintus ant stovo ir skubėjo skanauti Teresės Lukošienės keptų žąsų, Birutės Veselgienės keptų sausainių ir Arūno Kasmausko dovanotos naminės duonos.

Bendruomenės pirmininkė Aldona Rauktienė padėkojo visiems, prisidėjusiems prie šventės organizavimo, gaminusiems žibintus ir dalyvavusiems šventėje.

Visą vakarą ir naktį šviečiantys, vėjo judinami žibintai džiugino usėniškius ir atvykstančius svečius. Tikimės, kad šios šventės šventimas taps gražia tradicija ir Šv. Martyno diena bus švenčiama kiekvienais metais.

 

Aldona Rauktienė,

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos

Usėnų filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai