Susitikimas su kalėdine pasaka

Žvarbų gruodžio 13-osios vakarą į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Usėnų filiale vykstančius vakaro skaitymus „Kalėdinė pasaka“ rinkosi suaugę ir vaikai. Renginys skirtas akcijai „Knygų Kalėdos“.

Patogiai susėdę prie žvakių šviesos susirinkusieji žiūrėjo animacinį filmuką „Vilkas ir eglutė“. Teresė Lukošienė papasakojo, kaip advento vakarai buvo leidžiami prieš 60 ar 70 metų. Tada dar daug kur nebuvo elektros, retas kuris turėjo televizorių, o apie išmaniuosius telefonus niekas nebuvo net girdėjęs. Vakare prie žibalinės lempos ar prie savo pasigamintos žvakės (į išskaptuotą buroką buvo pripilama taukų, įstatomas virvutės galiukas) susėdusi šeimyna plėšydavo plunksnas, pašydavo vilnas, žaisdavo žaidimus ir sekdavo pasakas. Vieną iš senų, savo vaikams, vėliau anūkams sektų pasakų Teresė pasekė ir mums. Visi įdėmiai klausėsi Birutos Mišeikienės sektos pasakos apie Dievo pagalba į užburtą krepšį surinktus kipšiukus, darančius negerus darbus. Daug gražių, pamokančių pasakų tą vakarą pasekė Sandra Glebienė su sūneliu Jokūbėliu, Birutė Veselgienė, Rūta Silienė. Zoselė Židackienė pasekė pasaką apie Grytutę ir Vincuką, kurie ieškojo gerų darbų. Pasirodo, kad gerų darbų ieškoti nereikia – išplauti indus, sutvarkyti kambarius, prinešti malkų – tai kasdieniai geri darbai, kurie gali pradžiuginti mamą, močiutę ar kaimynę. Šiuolaikines pasakas sekė Mija Macaitė, Toma Girdvainytė ir Austėja Baltrušaitytė.

Ilgai tą vakarą vakarota: skaitytos pasakos, žaistas žaidimas „Žiedo dalinimas“. Malonu buvo šnekučiuotis geriant arbatą ir ragaujant Birutės Veselgienės bei Ramunės Marozienės keptus skanėstus. Visi dalyviai apdovanoti knygų skirtukais. Išties buvo smagu, įdomu ir naudinga dalyvauti šiuose vakaro skaitymuose. Ačiū visiems, sekusiems pasakas ir buvusiems kartu.

Aldona Rauktienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Usėnų filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai