Surengtas seminaras apie pensijų kaupimo reformą ir „Sodros“ išmokų skaičiavimo pakeitimus 2019 metais

Vasario 7 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko seminaras „2019 m. pensijų reforma: pagrindiniai pokyčiai“. Seminaro lektorė, Luminor Bank Vakarų regiono Pardavimų plėtros vadovė Vaida Sirutienė, susirinkusiems papasakojo apie pensijų kaupimą I, II ir III pakopos fonduose, sukauptos pensijos išmokėjimo tvarką ir anuitetą. Akcentuota, kad pensijai kaupti reikėtų skirti apie 10 proc. darbo užmokesčio tik pradėjus dirbti. Apžvelgti pagrindiniai pensijų reformos pokyčiai 2019 metais. Jaunesni kaip 40 metų asmenys į pensijų kaupimo fondus nuo šių metų yra įtraukiami automatiškai, tačiau galima nutraukti sudarytą sutartį pasirenkant pensijų kaupimą kitame banke. Prašymus nutraukti sutartį arba prašymus dėl maksimalaus pensijos kaupimo galima pateikti naudojantis elektronine bankininkyste. Lektorė minėjo, kad iki šių metų birželio 30 dienos visi, kurie jau turi sudarę pensijų kaupimo sutartis, turi nuspręsti, ar sutartį nutraukti, ar ją pratęsti. V. Sirutienė teigė, jog nuo 2019 m. sausio 1 d. įsigaliojo nauja anuiteto išmokėjimo tvarka. Galioja dvi anuiteto rūšys: standartinis – nepaveldimas, pensija mokama iki mirties; atidėtasis anuitetas – didžiąja dalimi paveldimas (10–15 proc. sukaupto turto atidedama ateičiai).

Tą pačią dieną F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtas seminaras apie „Sodros“ išmokų skaičiavimo pakeitimus nuo 2019 m. ir pensijų kaupimo pakeitimus nuo 2019 m. Seminare dalyvavo lektorės: „Sodros“ Klaipėdos skyriaus Pašalpų ir nedarbingumo kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Renata Petrikauskienė ir „Sodros“ Klaipėdos skyriaus Klientų aptarnavimo skyriaus vyriausioji specialistė Ramutė Bielskienė.

Lektorės kalbėjo, kad senatvės pensijos ir visos kitos „Sodros“ mokamos pensijos yra indeksuojamos ir šiais metais didės 7,63 proc. Vidutinė senatvės pensija padidės apie 26,5 Eur turint visą darbo stažą. Nuo sausio 1 dienos bus mokamos priemokos iš valstybės biudžeto mažų senatvės pensijų gavėjams. Mažesnes nei 238,45 eurų išmokas gaunantys senatvės pensininkai, kurie yra įgiję minimalų ar ilgesnį stažą, vidutiniškai gaus po 20 eurų priemoką, tačiau kiekvienam asmeniui senatvės pensija didės individualiai.

Reikia paminėti tai, kad darbo stažas gali būti perskaičiuotas, tik reikia „Sodrai“ pristatyti senas Darbo knygutes arba pažymas iš buvusių darboviečių, jei buvo dirbta iki 1994 m. „Sodros“ elektroninėje sistemoje duomenys apie darbo stažą saugomi tik nuo 1994 metų. Sulaukus pensinio amžiaus ir turint Neįgaliojo pažymėjimą irgi galima parašyti prašymą „Sodrai“, kad būtų gaunama senatvės pensija. Specialistai tokiu atveju patars, ar naudingiau gauti neįgalumo pašalpą, ar senatvės pensiją.

„Sodros“ darbuotojos seminaro metu atsakė į šilutiškiams aktualius klausimus, norinčius konsultavo individualiai.

 

 

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai