Saugesnio interneto savaitę diskutuota apie geresnį internetą

Vasario 5–11 dienomis Lietuvoje ir daugiau nei 120 pasaulio šalių jau šešioliktą kartą vyksta renginiai, skirti Saugesnio interneto savaitei. Jos šūkis šiemet „Kurkime geresnį internetą!“ Šia akcija siekiama atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis.

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vasario 5 d. Šilutės Žibų pradinės mokyklos ketvirtokai ir jų mokytoja Regina Chockevičiene dalyvavo „Saugių slaptažodžių dirbtuvėse“. Dalyviai diskutavo, kam reikalingi slaptažodžiai, kaip jie sugalvojami, kaip jų neužmiršti. Visi drauge sukūrė patį saugiausią slaptažodį. Antroje dirbtuvių dalyje aptartas nuotraukų skelbimas internete. Pamokos metu akcentuota, kad nereikėtų viešinti jokios asmeninės informacijos ir dviprasmiškų nuotraukų, kuriomis gali pasinaudoti negerų tikslų turintys asmenys.

Ramučių filiale vasario 5–9 d. vyko Saugaus interneto savaitė. Jaunieji bibliotekos lankytojai gamino skrajutes, knygų skirtukus ir juos išdalino visiems, besidomintiems saugiu internetu. Saugų filialo bibliotekininkė irgi kvietė vaikus atkreipti dėmesį į saugumą internete. Žaismingos pamokėlės metu dalyviai susipažino su saugaus elgesio internete taisyklėmis.

Vasario 5 d. Vilkyčių filialo lankytojai dalyvavo kompiuterinio raštingumo mokymuose „Grėsmės viešinant asmeninę informaciją internete“. Mokymų metu bibliotekininkė pristatė interneto svetainę www.draugiskasinternetas.lt. Dalyviai žiūrėjo filmą „Kad kompiuteris netaptų priešu…“, atliko testą „Ar esi saugus internete?“, pasidalino asmenine patirtimi.

Vasario 6 d. Bikavėnų filiale vyko popietė „Internetas be patyčių“. Popietės metu vaikai peržiūrėjo vaizdo įrašus apie internete pasitaikančias patyčias, o vėliau pasakojo, ar jie susiduria su patyčiomis, ar padeda tam, iš kurio yra tyčiojamasi. Bibliotekininkei paklausus, ar žino, kur turėtų kreiptis dėl matomų ar patiriamų patyčių, visi atsakė, kad žino ir netgi padiktavo Vaikų linijos telefono numerį. Degučių filiale vyko e-pamoka moksleiviams ,Ar tikrai internete esi saugus“. Tą pačią dieną Gardamo filiale vyko diskusija „Saugaus interneto diena“. Diskusijoje dalyvavo Žemaičių Naumiesčio gimnazijos Gardamo progimnazijos skyriaus pradinių klasių mokiniai ir jų mokytojos Virginija Lidžiuvienė bei Sonata Kurmienė. Pasiskirstę komandomis pradinukai atsakinėjo į klausimus, diskutavo apie didžiausius pavojus, tykančius internete. Vainuto filiale Vainuto gimnazijos ketvirtokams ir jų mokytojai Danguolei Jonelienei parodyti filmukai „Kad kompiuteris netaptų priešu“ bei „Katinėlis ir gaidelis“. Vaikams padovanoti knygos skirtukai su saugesnio naudojimosi internetu taisyklėmis. Kintų filiale apsilankė Kintų pagrindinės mokyklos pirmokai ir jų mokytoja Irena Šerkienė. Bibliotekoje vyko skaitmeninio raštingumo mokymai „Viskas prasideda nuo mūsų – jauskimės saugūs elektroninėje erdvėje“.

Inkaklių filiale visą savaitę vyko informacijos sklaida apie saugaus interneto naudojimąsi. Lankytojams buvo dalinama bibliotekininkės parengta atmintinė „Dešimt saugaus interneto taisyklių“. Vaikams surengta popietė apie saugų internetą, kurios metu žaisti žaidimai: intelektualus „Sugalvok“ ir lavinamasis „Klaidūs interneto miškai“.

Vasario 8 d. užsiėmimo ,,Saugūs vaikų internetiniai puslapiai“ metu Juknaičių pagrindinės mokyklos Pašyšių skyriaus mokiniams Pašyšių filialo bibliotekininkė papasakojo apie saugų internetą, kaip bendrauti su žmonėmis, sutiktais internete, kokiose situacijose galima pasidalinti privačia informacija. Akcentuota, kad nereikėtų viešinti jokios asmeninės informacijos, mokyta atskirti saugias svetaines. Praktinių užduočių metu vaikai turėjo atskirti, kuri svetainė yra saugi. Vaikams išdalinti lankstinukai ,,Socialiniai tinklai ir aš“. Laučių filiale žiūrėtas filmuotos medžiagos „Saugaus interneto pamoka su Gustavu“ įrašas apie saugų naudojimąsi internetu. Katyčių filiale jauniesiems bibliotekos lankytojams vyko interaktyvi veikla „Saugių slaptažodžių dirbtuvės”. Žemaičių Naumiesčio filiale moksleiviai išklausė saugaus elgesio internete patarimų, diskutavo apie interneto privalumus ir trūkumus, buvo analizuojamos galimos pavojingiausios situacijos internete ir tinkamiausias elgesys atsidūrus jose. Jie dalyvavo interaktyvioje veikloje „Laikas prisijungus ir atsijungus”. Diskusija ,,Saugios erdvės internete“ surengta Šylių filiale. Žemaičių Naumiesčio mokyklos-darželio Šylių skyriaus mokiniai diskutavo apie saugias erdves internete. Švėkšnos filiale vyko pamoka „Ar mokame saugiai elgtis internete?“, dalyvaujant Švėkšnos „Saulės“ gimnazijos trečiokams. Jiems papasakota apie virtualias pažintis ir virtualų bendravimą, kas už to slypi.

Juknaičių bibliotekos jauniesiems lankytojams vasario 11 d. pateiktas saugesnio interneto bei naudojimosi kompiuteriu žinių įsivertinimo testas apie dalinimąsi informacija internete, prisijungimą prie elektroninių svetainių, asmeninių duomenų apsaugą, internetines pažintis ir kt.

Džiugu, kad visą šią savaitę bibliotekos skaitytojai aktyviai dalyvavo Saugesnio interneto savaitėje, kurios metu galėjo geriau pažinti ne tik bendravimo galimybes internete, bet kartu susimąstyti apie atsakingą ir saugų buvimą internetinėje erdvėje.

 

 

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai