Pristatytoje Aušros Mažonės knygoje „Nežinios fronto linijos“ – karių žmonų išgyvenimai

Vasario 8 dieną kraštietė Aušra Mažonė (Lapinskaitė) Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje pristatė pirmą savo parašytą knygą „Nežinios fronto linijos. 12 tikrų istorijų apie karių moteris iš viso pasaulio“, kurią praėjusiais metais išleido leidykla „Tyto alba“.

Aušra, gimusi ir augusi Šilutėje, baigusi M. Jankaus vidurinę (dabar pagrindinė) mokyklą išvyko studijuoti į Vilnių, kur šiuo metu gyvena ir dirba. Ji yra straipsnių apie įdomias moteris bei savanorystę, socialinę atsakomybę, patriotizmą autorė, ugdančių ir skatinančių projektų iniciatorė bei dalyvė.

Literatūrinius pašnekesius vedė ir autorę kalbino šilutiškiams gerai žinomas portalo 15min.lt žurnalistas Dovydas Pancerovas. Jis irgi yra parašęs ir išleidęs realiais įvykiais, vykstančiais Ukrainoje, paremtą romaną „Kiborgų žemė“ už kurį pernai pelnė Fridricho Bajoraičio literatūrinę premiją. D. Pancerovo išreikštas mintis apie knygą „Nežinios fronto linijos“ galime rasti atspausdintas ir ant jos viršelio: „Keliaudamas per kariaujančią Ukrainą įsitikinau, kad artimųjų išgyvenimai dėl frontininkų yra labai svarbūs norint suprasti tikrąją karo tragediją. Aušra surinko šias dramas ir sudėjo į jautrų bei įtaigų pasakojimą. Taip jausmingai galėjo parašyti tik moteris, pati regėjusi nežinios fronto linijas.“

Knygos autorė renginio metu kalbėjo, jog renkant medžiagą apie įvairių šalių kultūrinį gyvenimą Nacionalinėje M. Mažvydo bibliotekoje ji praleido ne vieną savaitgalį. Norėjosi kuo įtaigiau perteikti kiekvienos šalies kultūrinį kontekstą.

Renginio svečius pristačiusi vyresn. bibliotekininkė Renata Dedurkevičienė perskaitė buvusios Aušros lietuvių kalbos mokytojos Dalios Žibaitienės laišką, kuriame ji dalijasi įpūdžiais, patirtais perskaičius knygą: „Pradėjau ją skaityti ir nudžiugau: ji mane pagavo ir nepaleido. Pasakojimas apie įvairių šalių karių žmonas atskleidžia ne tik jų vidinius išgyvenimus, bet pateikia kiekvienos šalies ekonominį bei politinį kontekstą. Autorės kalbėjimas persmelktas aukštų etinių kriterijų. Dvylika novelių. Kiekviena pasižymi griežta kompozicija: pradedama šalies apibūdinimu, perteikta santūriu tikslumu.“

Knygos autorė – kario žmona, prieš ketvertą metų lydėjusi savo vyrą į mokymus JAV. Čia ji metus laiko gyveno kariniame miestelyje, tarp septyniasdešimt kitų šalių atstovų, kur vyravo skirtingos kultūros, papročiai, tikėjimai. Susitikimuose ir pokalbiuose su to paties likimo moterimis, karininkų žmonomis, Aušra Mažonė turėjo galimybę iš arčiau stebėti įvairių tautų kultūrinius skirtumus, analizuoti elgesį, skanauti tradicinius patiekalus ir tokiu būdu pažinti kitas tautas. Kaip pati autorė akcentavo, jai kilo noras visa tai užrašyti. Šių užrašų pagrindu, grįžus į Lietuvą, gimė idėja parašyti knygą, patirtais išgyvenimais bei potyriais pasidalinant su kitais.

Muzikinį foną renginyje kūrė Šilutės meno mokyklos kanklininkės Aistė Čeponytė, Indrė Montvydaitė, Emilija Skrodenytė, Marija Gutauskaitė (mokytoja Angelė Alšauskienė).

 

Aldona Norbutienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai