Bibliotekose bus įdomu – ateikite!

Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka – Šilutės bendruomenės kultūrinio ir informacinio gyvenimo ašis, vykdanti kultūrines, šviečiamąsias veiklas, skirtas profesionalios kūrybos ir kultūros žinių sklaidai regione, ieškanti jos pateikimo raiškos įvairovės, didinanti kultūros prieinamumą visoms grupėms, tradicinėmis ir inovatyviomis priemonėmis pristatanti įvairių meno sričių kūrėjus. Biblioteka bendruomenei aktyviai primena apie save, parodo, kodėl verta naudotis bibliotekos paslaugomis.

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka, kaip ir kiekvienais metais, teikė projektus papildomam finansavimui gauti.

2019 m. vasarį Lietuvos kultūros taryba (LKT), vadovaudamasi LR kultūros ministro patvirtintu Tolygios kultūrinės raidos projektų sąrašu bei atsižvelgdama į LKT ekspertų rekomendacijas, priėmė galutinius sprendimus dėl Tolygios kultūrinės raidos programos finansavimo 10-čiai Lietuvos apskričių. Klaipėdos apskričiai paskirtas finansavimas 28 projektams, iš kurių 8 projektams („Stovykla „Jaunieji genijai – menininkai“, „Kūrybinių idėjų namelis“, „Edukacinių renginių ciklas „Prie knygos ir vaizduotės versmės: pažink, atrask, kurk“, „Knygos istorija: nuo rašto ištakų iki ekslibriso“, „Vaikų kūrybiniai prisilietimai“, „Profesionalaus meno ir saviraiškos dialogas“, „Su knyga – į pažinimą“, „Prezidentas Antanas Smetona: laikmetis ir žmonės“) finansavimą (17 580 Eur) laimėjo F. Bajoraičio viešoji biblioteka.

Projektų įgyvendinimas sudarys galimybę populiarinti lietuvių, kitų šalių autorių kūrybą, teatralizuotus skaitymus, skirtus Žemaitijos metams paminėti. Planuojama surengti kraštietės menininkės Giedrės Bulotaitės-Jurkūnienės kūrybos vakarą su naujausia poezijos rinktine ir tapybos paroda, kūrybines dirbtuves su žurnaliste, fotomenininke Lilija Valatkiene. Vyks Knygos dienos Neringoje ir Šilutėje. Įtraukiančioms kūrybiškumo veikloms pažinti ir kartu bendrai kurti dalyvius pakvies vertėjas, rašytojas, literatūros agentas Benas Bėrantas, grafikos dizainerė, knygų iliustruotoja Aušra Kiudulaitė, rašytoja Ilona Ežerinytė, vaikų rašytojas Virgis Šidlauskas, kt.

Bibliotekoje vyks vaikų ir jaunimo kultūrinio ugdymo tęstinumas, pasitelkiant naujas inovatyvias kūrybiškumo formas. Atostogaujantys šilutiškiai vėl turės galimybę stovyklauti kartu su lėlininkais Šarūnu Dateniu, Imantu Precu bei Karoliu A. Butvidu ir dalyvauti patraukliuose kūrybiškumo užsiėmimuose, itin specifinėse veiklose, susipažinti su naujomis ir netikėtomis lėlininkystės kūrimo technologijomis.

Pagamintame Kūrybinių idėjų namelyje jauniesiems lankytojams bus smagu leisti laisvalaikį, susiburti kūrybiškiems atostogų malonumams. Veiklas ves vaikų ir suaugusiųjų užimtumo specialistė, edukacinių autorinių veiklų vaikams ir suaugusiems vedėja Rasa Pavilionienė. Literatūrinėse-kūrybinėse dirbtuvėse vyks skudurinių lėlių-personažų rišimas, inscenizavimas, teatralizuotas skaitymas; edukaciniai užsiėmimai, kuriuos ves žinomi rašytojai Zita Gaižauskaitė, Nijolė Kepenienė, kiti profesionalūs menininkai.

Vaikams edukaciniai-praktiniai užsiėmimai bus vykdomi pradedant nuo rašto ir rankraštinės knygos gimimo, popieriaus atsiradimo, knygų spausdinimo būdo išradimo ir jo reikšmės knygos raidoje, baigiant pažintimi su Mažosios Lietuvos knygų rašybos ypatumais, krašto, kuriame gyvena, istorine ir kultūrine aplinka, jos istoriografija, knygnešystės samprata ir vertinimu.

Projektinės veiklos bus vykdomos ir Vilkyčių, Saugų filialuose. Skatinant vaikus aktyviau domėtis menine veikla bus kviečiami menininkai mėgėjai ir menininkai profesionalai, kurie ves edukacinius užsiėmimus ir rengs savo kūrybinių darbų parodas. Vaikai turės galimybę kūrybiškai ugdytis molio keramikos, modelino lipdymo, karpinių bei odos dirbinių gamybos srityje, susipažinti su pasakų kūrimo ir knygų iliustravimo darbais. Žemaičių Naumiesčio filiale numatyta organizuoti pasakų ir emalio kūrybines dirbtuves, šešėlių teatro spektaklį su edukacinėmis dirbtuvėlėmis.

Šiemet minėsime pirmojo atkurtos Lietuvos Respublikos Prezidento Antano Smetonos prezidentavimo 100-metį, tad įprasminant jo indėlį kuriant Lietuvos Valstybę, atspindint jo laikmetį, įvykius, aplinkos asmenybes, jo sąsajas su Pamario kraštu ir šio krašto asmenybėmis parengta kilnojamoji dokumentikos paroda, kuri bus eksponuojama viešojoje bibliotekoje ir filialuose. Minint švietėjo, bibliofilo, Mažosios Lietuvos istorijos tyrėjo, Nepriklausomos Lietuvos kariuomenės Vyriausiojo štabo spaudos skyriaus majoro Petro Jakšto 120-ąsias gimimo metines bus surengti pašnekesiai-konferencija, parengta kilnojamoji ekspozicija ir eksponuojama viešosios bibliotekos filialuose.

2019 metais Šilutės bibliotekose bus įdomu, ateikite, visi renginiai ir užsiėmimai tik pas mus nemokami. Visada laukiame!

 

Laima Dumšienė, 
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė

Spausdinti
Facebook komentarai