Vieversio dieną vaikai mokėsi pažinti paukščius

Vasario 26 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filialo bibliotekininkai kartu su Nemuno deltos regioninio parko darbuotojais Vieversio dienos proga Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos Rusnės progimnazijos pradinukams organizavo viktoriną, skirtą mūsų šalyje gyvenantiems paukščiams pažinti.

Parko ekologas Povilas Bagdonas vaikams papasakojo apie Lietuvoje žiemojančius ar žiemai į šiltuosius kraštus išskrendančius bei šiomis dienomis į pamarį grįžtančius sparnuočius. Pasirodo, kad ne veltui paukšteliai čirškia visokiais balsais, vaikai puikiai pažįsta pagrindinius paukščius iš jų balsų, atskiria juos pagal paveikslėlius. Visi pažįsta vieversius, žvirblius, žąsis, antis, gulbes, pempes ir t. t., tačiau ne visi daug žino apie retesnius paukščius. Viktorinos metu dalyviams papasakota, kad poliarinės žuvėdros žiemoja Pietų ašigalyje, o peri ir vaikus augina Šiaurės ašigalyje, per metus pirmyn ir atgal nuskrisdamos apie 40 000 tūkstančių kilometrų.

Aišku, naujų žinių niekada nebūna per daug. Vaikai sužinojo, koks mūsų paukštis didžiausias ar mažiausias, kuo maitinasi jūriniai ereliai, kurie paukščiai pakyla aukščiausiai. Pasirodo, kad kai kurios antys lizdus suka ne krūmuose ar meldynuose, o urvuose. Lietuvoje irgi galima pamatyti laisvėje gyvenančias juodąsias gulbes ar flamingus, tik reikia atidžiai stebėti gamtą, tada pastebima tai, kas paslaptinga ir gražu.

 

Algimantas Čėsna,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo bibliotekininkas

Spausdinti
Facebook komentarai