Lietuvininkų tarmės pamokėlė

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filiale vasario 22 dieną vyko lietuvininkų tarmės pamokėlė. Joje dalyvavo Juknaičių pagrindinės mokyklos antrokai kartu su mokytoja Daina Endzeliene.

Bibliotekininkė Lietuvių kalbos dienoms skirtą renginį pradėjo pokalbiu apie tarmių reikšmę, paminėjo kad lietuvių kalboje skiriamos dvi pagrindinės tarmės – aukštaičių ir žemaičių, kad tarmės dar skirstomos į patarmes, šios – į šnektas, pašnektes.

Lietuvių kalbos tarmės susiskaidė į smulkesnes patarmes, šnektas, pašnektes, nes dauguma Lietuvos gyventojų buvo kaimo žmonės, jie ilgą laiką gyveno sėsliai, mažai keliavo ir nebendravo su tolimesnių vietų žmonėmis. Tai kalbos atmainos, kurios buvo skirtos tarpusavyje bendrauti kasdieninėje buityje, perteikti įspūdžius, rūpesčius ir emocijas. Vėliau dėl pagerėjusio susisiekimo, dėl didelių ekonomikos, kultūros, švietimo pokyčių, kaimo ir žemės ūkio reformų, suaktyvėjus žmonių bendravimui tarminių ypatybių pradėta vengti, tarmės ėmė nykti ir panašėti. Sparčiai nykstanti yra ir senųjų Pamario krašto gyventojų, šišioniškių, tarmė.

Išklausius aukštaičių pasaką apie melagius ir žemaičių pasaką apie žąsį ir vištą, mokytoja Daina Endzelienė iš Šilutės Hugo Šojaus muziejaus išleisto Lietuvininkų tarmės edukacinio sąsiuvinio mokiniams paskaitė lietuvininkų tarme parašyto kūrinio ištrauką. Vakarų žemaičių tarmėje – daug nežinomų žodžių ir neįprasto jų skambesio, todėl mokytojai nebuvo lengva skaityti, o mokiniams suprasti apie ką pasakoja autorius. Pasitelkus Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos specialistų parengtą „Lietuvininkų tarmės žodynėlį“ pavyko išsiaiškinti teksto prasmę.

Bibliotekininkė pakvietė pažiūrėti ištrauką iš režisierių Valdo Babaliausko ir Dalios Babaliauskienės filmo „Vėliju jum gerą giliukį, didelį stukį“, kur lietuvininkų tarme apie mūsų krašto papročius ir tradicijas pasakoja pedagogė Vaida Galinskienė ir etnografė Indrė Skablauskaitė.

Pasibaigus tarmių pamokėlei, mokiniai pasigrožėjo Juknaičių bibliotekoje eksponuojama Macikų socialinės globos namų užimtumo grupės „Floristika“ darbų paroda „Karklo kelias“ (vadovė Danutė Grikšienė).

Ar visada susikalbėtume skirtingomis tarmėmis, kai tas pats žodis aukštaičiui ir žemaičiui gali reikšti visiškai kitus dalykus? Aišku tik viena, kad tarmiškai ištartas žodis yra turtingesnis, šiltesnis ir jaukesnis.

 

 

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai