Užgavėnės Pašyšiuose

Viena pirmųjų pavasarį pranašaujančių švenčių – Užgavėnės. Tai linksma šventė, simbolizuojanti žiemos išvarymą, siekiant prisišaukti pavasarį.

Visą savaitę Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filiale ir pradinėje mokykloje vyko įvairūs renginiai, skirti šiai šventei pasiruošti. Bibliotekininkė kartu su mokytojomis vasario 28 dieną vedė integruotą lietuvių kalbos ir dailės pamoką „Morės svita“. Pamokos metu vaikai sužinojo apie Užgavėnių papročius ir tradicijas, mokėsi lietuvių liaudies žaidimų, skaitė literatūros kūrinėlius, piešė Užgavėnių kaukes. Bibliotekininkė mokiniams pristatė Šilutės meno mokyklos Kintų skyriaus parodą ,,Užgavėnių kaukė“ ir supažindino su Užgavėnių personažais.

Kovo 2 dieną Pašyšių bibliotekoje vyko Užgavėnių kaukių gaminimo dirbtuvės. Jų metu visi norintys gamino ir dekoravo Užgavėnių kaukes, kuriomis pasipuošė per Užgavėnių šėliones.

Savaitgalį Užgavėnių šventę Pašyšių gyventojams surengė Pašyšių bendruomenė. Visoje gyvenvietėje skambėjo Užgavėnių dainos, kurias kartu su Morės palyda atliko Degučių folkloro ansamblis „Pilutė“ (vad. Adma Baltutienė). Iš visų pakampių prie laužo ėmė plūsti Lašininio svita. Laukdami sugrįžtančios palydos kojas ir rankas miklino. Ne vienas Pašyšių gyventojas išbandė rankų taiklumą ir kojų miklumą. Visi stengėsi padėti Lašininiui kovoje su Kanapiniu pasirodyti kuo geriau. Kipšienė savo žvitria akimi viską matė, o prasižengusius baudė užkalbėjimais.

Ko tik šventėje nebuvo – didžiulis laužas, Morė su žyduku paskutinį šokį šoko ir Kanapinis su Lašininiu vienas kitą gainiojo. O kai visi nuo kojų nusivarė bendruomenės moterys Užgavėnių blynais ir kitais skanumynais vaišino. Visi pilvus iki soties prisikimšę be gailesčio žiemą su Lašininiu iš kiemo išvarė. Liepsnojant Užgavėnių laužui, skambant Morės atsisveikinimo raudoms kartu su Kanapiniu ir jo pagalbininkėmis čigonaitėmis rateliu visi sukosi ir su vėjeliu žiemą iš visų pakampių varė.

Šventės pabaigoje Pašyšių bendruomenės pirmininkė Birutė Zimkuvienė padėkojo svečiams iš Degučių už puikią nuotaiką ir palinkėjo visiems pavasariškos nuotaikos.

 

Danutė Adomavičienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai