Knygos suburia bendraminčius, išlaisvina emocijas

Balandžio 19 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vasaros kiemelyje vyko skaitytojų-kūrėjų klubo „Kai knygos atgyja spalvose…“ tęstinė veikla. Tai jau ne pirmas susitikimas, kurio tema – gyvenimo patirtys ir istorijos, susijusios su žmogaus išgyvenimais įvairiame laikmetyje.

Užsiėmimo dalyviams Vaikų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė Kristina Kelmelienė buvo parengusi programą, kurią sudarė dvi dalys. Pirmoje dalyje vyko pokalbiai apie knygas.

Aptarta populiari knyga, Anos Frank „Dienoraštis“, liudijanti holokausto baisumus ir slapstymąsi nuo nacių. Dienoraštis išverstas į 55 kalbas, išleistas 25 mln. tiražu. Knygos aptarimo metu buvo palygintos to meto ir šiandienos paauglių problemos, gimstantys jausmai, savęs atradimas, kt.

Kita knyga – amerikiečių rašytojos Harietos Bičer-Stou romanas „Dėdės Tomo trobelė“, kuri yra pelniusi pasaulinį populiarumą. Knygoje su užuojauta pavaizduota Amerikos pietų valstijų afroamerikiečių sunki dalia XIX a. dešimtmetyje. Manoma, kad romane autorės įtaigiai perteikta istorija turėjo įtakos kovai dėl vergovės panaikinimo. Knyga išversta į keliasdešimt kalbų, romanas ekranizuotas daugybę kartų.

Rutos Sepetys romanas „Tarp pilkų debesų“ – tai jautrus prisilietimas prie Baltijos šalių istorinio skaudulio, ne tik prie istorinio – tai, kas tuo metu vyko žmonių gyvenimuose, galima pavadinti visos žmonijos skausmu, kurį apmalšinti teįstengia vienas vienintelis dalykas – begalinė meilė. Šioje knygoje jaudina penkiolikametės talentingos meniškos sielos mergaitės Linos patirtys ir išgyvenimai, kai ji su mama ir broliu išvežama į Sibirą, nuo šeimos atskirtas Linos tėtis, kuris pasiunčiamas mirti kalėjime. Aptarta ne tik knyga, bet šio romano ekranizacija, palyginti šie abu kūriniai.

Knygų skaitymas… Ne vienas pagalvoja, kad tai gana nuobodus ir beprasmis užsiėmimas. Tie, kurie mano kitaip, jose atranda tiek daug įdomių gyvenimiškų situacijų. Užsiėmimo knyga-laimėtoja buvo išrinkta šio susitikimo metu pristatyta garsaus lietuvių rašytojo Vytauto Račicko apysaka „Nebaigtas dienoraštis“. Jame gvildenamos problemos, su kuriomis tenka susidurti jaunimui, viena iš jų – savižudybė… Knygos siužetas labai artimas realybei, viskas perteikta tikroviškai, ją skaitant galima suvokti, kur darome klaidas, tapti išmintingesniais.

Vyresnių dalyvių pasiūlytos knygos privertė diskutuoti, išsakyti kilusias mintis, pasidalinti savo išgyvenimais.

Kitoje užsiėmimo dalyje dalyvių laukė praktinė pažintis su knyga, jos istorija. Kiekvienas turėjo išsitraukti paruoštą „papirusą“ ir jo turinį pristatyti, pasidalinti savo įžvalgomis, išsakyti savo nuomonę, mintis. Žinioms pasitikrinti buvo surengta viktorina, kurios laimėtojai buvo įteiktas prizas, visiems kitiems atiteko simbolinės dovanėlės.

Šis užsiėmimas – tai tęstinio projekto „Edukacinių renginių ciklas „Prie knygos ir vaizduotės versmės: pažink, atrask, kurk“ pirmasis renginys, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba (programa „Tolygi kultūrinė raida“) ir Šilutės rajono savivaldybė.

 

 

Kristina Kelmelienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai