Susitikimas su meno kūrėja Violeta Astrauskiene

Balandžio 23–29 dienomis Pamario bibliotekose vyko Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei skirti renginiai. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių filiale svečiavosi meno kūrėja Violeta Astrauskienė – metraštininkė, aktyvi Emilijos Pliaterytės atminimo draugijos bei švėkšniškių draugijos „Tėviškė“ narė, kelių knygų autorė.

Fotomenininkė garsina savo kraštą, jo praeitį, dabartį, šio krašto žmones. Traksėdiškiams Violeta Astrauskienė pristatė iliustracijų parodą Birutės Morkevičienės eilėraščių  knygai „Būties namai“. Knygos iliustruotoja papasakojo apie teksto ir iliustracijos santykį knygoje. „Būties namai – tai mūsų gyvenimas, buvimas čia ir dabar, tai tėviškės, gimto sodžiaus kvapas, vaizdas, vaikai, seneliai, visa tai ir yra mūsų būtis“, – pasakojo Violeta Astrauskienė. Ji kalbėjo, kad su Birute Morkevičiene, buvusia Traksėdžių pagrindinės mokyklos direktore, susipažino Traksėdžių bibliotekoje vykusiame renginyje, nors prieš tai ją žinojo tik iš nuotraukų ir rašinių spaudoje. Birutės prašymas iliustruoti jos eilėraščių knygą buvo netikėtas ir tai reikėjo padaryti labai greitai. „Jos poezijoje labai daug simbolių, kaip ir mano piešiniuose – angelai, paukščiai, medis, knygos, raidės, vaivorykštės… Tai tarsi papildymas to, apie ką rašo Birutė. Sumaniau iš savo sukurtų ciklų perpiešti naujus. Knygos iliustracijose nerasite nė vieno tokio, kokius jau esu anksčiau sukūrusi“, – mintimis dalijosi Violeta Astrauskienė.

Viešnia skaitė Birutės Morkevičienės poeziją iš knygos „Būties namai“ – po vieną eilėraštį iš kiekvieno ciklo. Traksėdiškiai neliko abejingi autorės poezijai, nes dauguma jos pirmuosius kūrybinius bandymus išgirdo būtent Traksėdžių bibliotekoje.

Renginio pabaigoje knygų iliustruotoja atsakinėjo į skaitytojų klausimus apie kūrybą, ateities planus ir kitus dominančius dalykus. Susirinkusieji dėkojo Violetai Astrauskienei už šiltą susitikimą ir linkėjo tolimesnės kūrybinės sėkmės.

 

Vida Pozniakovienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Traksėdžių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai