Vydūno gimnazijos gimnazistai bendravo su literatūros agentu ir rašytoju Benu Bėrantu

Gegužės 3 dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje viešėjo dviejų knygų vaikams autorius Benas Bėrantas. Šiuo metu jis laukia, kol išeis trečioji knyga. Tuoj pasirodys ir trumposios prozos rinkinys.

B. Bėrantas – ne tik knygų autorius, bet ir vertėjas, verčiantis knygas iš anglų į lietuvių kalbą, autorių teisių vadybininkas (yra dirbęs leidykloje „Nieko rimto“), tarptautinių Londono, Bolonijos ir Frankfurto knygų mugių dalyvis. B. Bėranto ir dailininkės Vilijos Kvieskaitės bendras projektas – paveikslėlių knyga „Riešutortas“. Šis leidinys sulaukė didžiulės tarptautinės sėkmės (leidykla „Nieko rimto“). Knygą 2019 m. jau išleido Prancūzijoje, rudenį bus išleista Vokietijoje. Taip pat planuojama išleisti Rumunijoje bei Graikijoje. Vertimo teises įsigijusios leidyklos „Magellan Verlag“ ir „ELCY Éditions“, kurios pirmą kartą leis lietuvišką knygą vaikams. Ši knyga išleista ir Brailio raštu. „Riešutortas“ – knyga vaikams, kurią ir tekstų autorius, ir dailininkas kūrė kartu, gal todėl išėjo toks puikus rezultatas – piešiniai iliustruoja tekstą, jį interpretuoja, papildo, iliustracijos sąveikauja su tekstu.

Šiuo metu rašytojas yra apsisprendęs rašyti trumpas istorijas. Šis žanras atsiradęs dar Antikos laikais. Rašyti B. Bėrantas pradėjo dirbdamas leidykloje „Nieko rimto“. Besisukdamas vaikų knygų pasaulyje nepajuto, kaip pats pradėjo rašyti. Papildoma veikla – vertimai iš anglų kalbos į lietuvių. Šiuo metu svečias atstovauja šešių leidyklų knygas vaikams, dirba literatūros agentu, ieško leidyklų, vyksta į Bolonijos, Londono, Frankfurto knygų muges. Jis siūlo lietuvių autorių knygas vaikams leisti užsienio leidykloms. Šiuo metu B. Bėrantas rašo knygą paaugliams.

Edukacinio-kūrybinio susitikimo tema buvo Ievos ir Adomo pirmasis pasimatymas. Jo metu Šilutės Vydūno gimnazijos gimnazistai (mokyt. Vilma Zėčienė, Laima Pakalniškienė) susipažino su trumposios prozos rašymu, mokėsi dirbti komandoje, išlaisvinti savo mintis, pasitikėti vienas kitu. Užsiėmimas suteikė galimybę pakeisti ugdymosi aplinką ir metodą. Visi kartu aptarė bendrą darbo rezultatą, pasidalino šiltomis emocijomis, kurios užplūdo pristatant pačių sukurtas trumpas istorijas.

Šis susitikimas – tai tęstinio projekto „Edukacinių renginių ciklas „Prie knygos ir vaizduotės versmės: pažink, atrask, kurk“ pirmasis renginys, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba (programa „Tolygi kultūrinė raida“) ir Šilutės rajono savivaldybė.

 

Vita Gerulienė,
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai