Gyvoji pamoka su vaikų rašytojomis

Šiais metais Lietuvos miestus ir miestelius jau penktąkart vienija didžiulė skaitymo akcija „Lietuva skaito!“, skirta gegužės 7-ajai – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai. Šventės metu vyksta įvairiausi literatūriniai renginiai, skaitymai, susitikimai su rašytojais. O gegužės 7-ąją vyko ypatingas šios dienos paminėjimas – daugiausiai vienoje vietoje skaitančių žmonių rekordas. Renginį inicijuoja Lietuvos leidėjų ir Lietuvos spaustuvininkų asociacijos.

Gegužės 7 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos lankytojai sulaukė viešnių iš Kauno –  Lietuvos rašytojų sąjungos narės Zitos Gaižauskaitės bei poetės, Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos pirmininkės Dalios Milukaitės-Buragienės.

Susitikti su daugelio knygų autorėmis atskubėjo Šilutės Žibų pradinės mokyklos pradinukai (mokytojos Sigutė Kačinskienė ir Daiva Balčytienė). Jaunieji bibliotekos bičiuliai buvo sutikti žaismingos bobutės (Z. Gaižauskaitė), atkeliavusios iš Lietuvos laukų ir pievų. Ji savo energija užkrėtė ir renginio dalyvius – kiekvieną stengėsi prakalbinti. Rašytoja vaikams leido įsijausti į varlės, gandro ar kito personažo vaidmenį.

Z. Gaižauskaitės eilėraščius, sudėtus į knygą „Žvalgos gatvėj šviesoforas“, skaitė ir mokiniai. Vaikai aktyviai dalyvavo susitikime, pateikė klausimų, į kuriuos poetė dažniausiai atsakė eilėmis. Dalyviai smalsavo, ar poetė jau parašė patį gražiausią eilėraštį, domėjosi, kaip ji tapo poete, kur semiasi įkvėpimo savo kūriniams. Pakiliai poetė kalbėjo ir apie knygas, kurias reikia mylėti, skaityti, liesti, glostyti, prisiglausti, ir apie tėvynę. Z. Gaižauskaitė yra Lietuvos rašytojų sąjungos narė, ji parašė ir išleido gerokai per 30 knygučių vaikams.

Prie tolimesnės renginio dalies prisijungė ir D. Milukaitė-Buragienė, tapusi šilutiškių nuolatine viešnia. Poetė apdovanota įvairiomis Amerikos lietuvių literatūrinių fondų premijomis. Jos poezijoje apstu dedikacijų, akrostichų. Ji šilutiškiams jau anksčiau yra pristačiusi savo kūrybą ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Poetė ne tik pati skaitė savo kūrybą, bet jos knygą „Tėviškės akmenėliai“ skaitė ir renginio dalyviai. Kai kurios autorės knygos vaikams yra išleistos ir Brailio raštu, yra garsinių knygų, skirtų jauniesiems skaitytojams, turintiems regėjimo negalią. Tokiu būdu poetė parodo savo jautrumą ir pastangas suteikti galimybę neįgaliesiems socializuotis visuomenėje.

Šio susitikimo metu vaikai dalyvavo kūrybiškumo dirbtuvėlėse, kurių metu spalvino lauko akmenėlius. Savo ant akmenėlių sukurtus piešinius jie pristatė savo bendraamžiams ir viešnioms.

Rašytojos padovanojo F. Bajoraičio viešajai bibliotekai savo išleistų knygų, dalino autografus.

Renginį finansavo Lietuvos kultūros taryba (programa „Tolygi kultūrinė raida“), Šilutės rajono savivaldybė (projektas „Kūrybinių idėjų namelis“), Lietuvos leidėjų asociacija.

 

Vita Gerulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai