Kūrybinis-edukacinis užsiėmimas „Sutažo fantazijos“

Kiekvieną gegužę, pasitinkant Tarptautinę šeimos dieną, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filialo bibliotekininkė kviečia Pašyšių moteris  kūrybinei atokvėpio valandėlei. Šių užsiėmimų metu stengiamasi sudominti moteris, norinčias užsiimti įdomesne veikla,  sužinoti apie naujoves rankdarbių srityje.

Tad  ir šiais metais, gegužės 10 dieną, Pašyšių filiale vyko kūrybinis-edukacinis užsiėmimas „Sutažo fantazijos“. Užsiėmimą vedė ir savo kūrybinius darbus pristatė  kraštietė Dalia Šikšnienė.

Sutažas – tai sparčiai populiarėjanti ir  būrį auksarankių gerbėjų turinti rankdarbių rūšis. Iš prancūzų kalbos kilęs žodis „sutažas” reiškia siaurą, skersai sukryžiuotų šilkinių siūlų apdailos virvelę, apvadą, naudojamą siuvinių apdailai. Randama žinių, kad maždaug XIV a. Prancūzijoje ši juostelė buvo naudojama ne tik drabužiams, bet ir papuošalams gaminti. Sutažas buvo išplitęs po visos Europos karalių rūmus ir didikų dvarus. Nieko nuostabaus, kad sutažo juostelės, derinamos su karoliukais ir įmantriais išraitymais, sukuria unikalaus grožio pojūtį.  Sunku patikėti, kad iš nebrangių, bet kokybiškų medžiagų galima padaryti tokių prabangiai atrodančių aksesuarų. Sutažo technika sukurti papuošalai ir patį kukliausią apdarą pavers ypatingu vakaro drabužiu. Tereikia juostelių, akmenukų, karoliukų, siūlų, klijų ir kruopštumo.

Pastaruoju metu daugelis kūrybinę gyslelę turinčių moterų mielai savo rankomis kuria papuošalus. Tad ir šįkart pakvietėme moteris susipažinti su sutažo papuošalų gaminimo įmantrybėmis. Šia  technika kiekvienas kuriamas papuošalas tampa išskirtiniu ir vienetiniu. Tuo galėjome įsitikinti apžiūrinėdami D. Šikšnienės jau sukurtus darbus. Autorė kuria įvairių dydžių auskarus, apyrankes,  seges ir kitas grožybes. Pristatydama savo darbų parodą ji prisipažino, kad šis užsiėmimas reikalauja kantrybės ir prireikė daug laiko,  kol galėjo pati pasidžiaugti savo darbais. Sutažo technikos niuansų viešnia mokėsi pati, ieškodama įvairios literatūros ir medžiagos. Dabar papuošalus gamina ir jos dukra.

Išklausiusios pamokymų ir patarimų,  susipažinusios su priemonėmis  užsiėmimo dalyvės  su didžiausiu susidomėjimu pabandė sukurti papuošalą. Jos raitė, lankstė sutažo juosteles įvairiomis kryptimis, tarp jų įsiuvo karoliukus, kol pagaliau išvydo rezultatą – pakabuką. Tiesa, šis darbas pareikalavo atidumo ir kruopštumo, bet rezultatas buvo  įdomus. Tai tarsi suraizgytas miniatiūrų pasaulis, kuris sužavi kiekvieną savo išskirtinumu.

Kūrybingai praleistas laikas prabėgo greitai, o išmokta nemažai. Nuoširdžiai norisi tikėti, kad kūrybinę gyslelę turinčios moterys savo rankomis sukurs ne vieną gražų papuošalą, o įgytos žinios įkvėps naujai, įdomesnei veiklai. Dėkojame edukatorei už puikiai praleistą laiką ir galimybę atrasti savyje kūrybines galias. Norisi palinkėti ir  toliau visus puošti savo nuostabiais papuošalais.  Užsiėmimo dalyvėms palinkėta nebijoti eksperimentuoti ir kurti. Tikrai smagu pasipuošti savo kurtu papuošalu ar pradžiuginti kitus.

Gerdamos arbatą visos dalijosi savo įspūdžiais ir potyriais, grožėjosi Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos dailės mokytojos Ramunės Petrikienės tapybos darbų paroda ,,Žydinti paletė“, kuri Pašyšių bibliotekoje veiks iki birželio 5 d.

 

Danutė Adomavičienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai