,,Literatūrinės šėlionės“ Pašyšių bibliotekoje

Nuo 2018 m., visiems bendrojo lavinimo mokyklose besimokantiems pradinukams yra prieinama Kultūros paso paslauga. Tai priemonė, kultūros pažinimo įpročiams ugdyti ir kultūros patirčiai plėsti, teikiant jiems atitinkamas kultūros ir meno paslaugas.

Kultūros paso užsiėmimų metu skatinamas kultūrinis mokinių sąmoningumas, ugdomos kūrybingos asmenybės, stiprinamos bendrosios meninės ir kultūrinės kompetencijos. Mūsų rajono mokiniai turi puikią progą aktyviai dalyvauti meninėje kūryboje ir šiuolaikiniame kultūriniame gyvenime, nes rajono kultūros įstaigos – aktyvios Kultūros paso paslaugos dalyvės.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Pašyšių filialas siūlo kūrybinio skaitymo užsiėmimus „Literatūrinės šėlionės“. Pasitelkiant Kęstučio Kasparavičiaus kūrybą, teatro raišką vaikai skatinami domėtis literatūra, formuojami vaikų skaitymo įgūdžiai ir įpročiai.

Gegužės 29 d.  dieną bibliotekoje svečiavosi Juknaičių pagrindinės mokyklos 2 klasės mokiniai. Kartu su mokytoja Daina Endzeliene jie susipažino su Kęstučio Kasparavičiaus kūryba ir lėlių teatro žanru. Plačiau vaikams pristatyta su Kęstučio Kasparavičiaus knyga „Tinginių šalis“. Kultūros paso paslaugos metu, pasitelkiant knygų personažus mokėmės analizuoti jų panašumus ir skirtumus, ieškojome panašumų su žmogaus charakterio savybėmis, modeliavome kaip atrodo vaikų „Tinginių šalis“, kūrėme savo pasakojimo versiją. Kūrybinių dirbtuvių metu vaikai susipažino su šešėlių teatro spektaklio statymo ypatumais, dekoracijų kūrimo paslaptimis, savarankiškai gamino savo sukurtos pasakos personažus ir statė pasirodymą. Vaikų sukurtą šešėlių teatro pasirodymą pagal Kęstučio Kasparavičiaus kūrinio ištrauką stebėjo Pašyšių skyriaus ikimokyklinės grupės vaikai ir tėveliai.

Birželio 19 d. bibliotekoje lankėsi Juknaičių pagrindinės mokyklos Pašyšių skyriaus pradinukai. Jie į „šėliones“ pasinėrė kartu su knygos „Dingęs paveikslas“ personažais. Vaikai skaitė analizavo ir tarsi patys tapę detektyvais bandė spėlioti kur dingo paveikslas. Bibliotekininkė iki pat užsiėmimo galo neatskleidė šios knygos paslapties, siekdama vaikus sudominti šia knyga ir paskatino ją perskaityti patiems. Kartu su mokytoja Laima Stoniene pasigaminę pasakojimo personažus, statė šešėlių teatro spektakliuką, o mažieji dekoravo žirafą.

Pasibaigus užsiėmimams, visas priemones reikalingas šešėlių teatrui bibliotekininkė padovanojo vaikams. Tikiuosi, kad vaikai šias priemones panaudos pamokose ir išbandant kitokius būdus mokytis, ugdymo procesas vaikams taps įdomesnis ir įvairesnis, o biblioteka taps dar viena puikia erdve atrasti save. To labiausiai ir siekiu siūlydama šią paslaugą.

 

Danutė Adomavičienė
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Pašyšių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai