Žymūs lėlininkai iš sostinės Šilutės vaikams vedė kūrybiškumo stovyklą

Birželio pabaigoje Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengta kūrybiškumo ugdymo stovykla „Jaunieji genijai – menininkai“. Stovykloje panoro dalyvauti jaunieji šilutiškiai ir miesto svečiai, kuriems atostogas norisi leisti turiningai. Tradicinė lėlininko profesiją padedanti iš arčiau pažinti ir ją populiarinanti stovykla yra finansuojama Lietuvos kultūros tarybos bei Šilutės rajono savivaldybės. Jos veiklos prisideda prie LR Švietimo mokslo ir sporto ministerijos bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro inicijuojamos iniciatyvos „Atverk duris vasarai“.

Idėja savo gimtajame mieste rengti lėlininkų stovyklą priklauso Vydūno gimnazijos absolventui Imantui Precui. Kartu su juo šiame patraukliame projekte dalyvauja profesionalūs lėlininkai, turintys patirties vesti panašaus pobūdžio veiklas vaikams ir jaunimui. Tai yra Vilniaus teatro „Lėlė“ aktoriai, apdovanojimų „Auksiniai scenos kryžiai“ nominantai Karolis Algimantas Butvydas bei Šarūnas Datenis. Laikas įrodė, kad vasarojantys vaikai ir paaugliai, kuriems teko galimybė su šiais vadovais kūrybiškai padirbėti dar praėjusiais metais, jų laukė.

Dalyvių komanda yra atsinaujinanti, todėl stovyklos metu, kaip ir kasmet, mokyta teatro aktoriams reikalingų įgūdžių – personažų ir vaidmenų pasiskirstymo, spektaklio scenarijaus kūrimo ir režisavimo, muzikinių garsų ar kūrinių pritaikymo, kt. Stovyklautojams buvo glaustai, su įdomiais faktais pristatyta pasaulio lėlininkystės istorija, vaikai susipažino (youtube platforma) su pačiais garsiausiais ir didžiausią pėdsaką lėlininkystėje palikusiais ar paliekančiais aktoriais lėlininkais. Didelį įspūdį dalyviams paliko penkiaaukščio namo didumo lėlės, valdomos 30–40 žmonių.

Ne tik vaikams šioje stovykloje įdomu. Aktoriams irgi smagu plėsti savo akiratį Šilutės krašte, įdomu kurti kartu su vaikais, kurie labai noriai įsijungia į edukacines kūrybines dirbtuves, aktyviai mokosi lėlininkystės pradmenų ir naujovių, scenografijos subtilybių, stengiasi susikoncentruoti teatrinėms inovacijoms ir jas pritaikyti baigiamajame pasirodyme.

Kiekviena stovyklautojų diena prasidėdavo sportiniais ir psichologiniais trenažais: tempimo, kūno ir minčių atsipalaidavimo, erdvės pajautimo ir dėmesio koncentravimo, vienas kito girdėjimo. Kasdien atlikdami pratimus stovyklautojai mokėsi atlikti sudėtingus susikoncentravimo ir savo vietos atradimo erdvėje elementus, kūrybiškai dirbti komandoje, elementarių ir kultūringų tarpusavio bendravimo įgūdžių. Tikras aktorius į didžiąją sceną be šių įgūdžių negali žengti į sceną. Vaikai po keleto dienų patys pajuto, kad šie naudingi užsiėmimai duoda rezultatų. Užsiėmimai vyko modernioje Vydūno gimnazijos sporto salėje. Stovyklos organizatoriai labai dėkingi gimnazijos direktorei Marinai Stirbienei ir šauniam gimnazijos kolektyvui už bičiulišką partnerystę, pagalbą ir lankstumą.

Baigiamasis renginys buvo labiausiai laukiamas. Vaikai jaudinosi, nes žinojo, kad juos stebės šeima, draugai. Renginio pradžioje vadovai apžvelgė stovyklautojų darbus ir nuotykius, paminėjo, kad dalyviai turėjo visišką kūrybinę laisvę interpretacijai – rinktis žanrą, kuriant scenarijų ir scenografiją, pasirenkant personažus, garsus, muzikinius intarpus ir kt. Pasak režisieriaus Šarūno Datenio, šiais metais buvo stengiamasi dalyvius suskirstyti į tris atskiras grupes, dėl amžiaus skirtumo, tad vaidmenys ir scenos buvo pasirinktos tokios, kad atitiktų realius lūkesčius.

Ši stovykla visiems suteikė galimybę ne tik prasmingai praleisti laisvalaikį, ugdyti tarpusavio bendravimo įgūdžius, kūrybiškumą, bet ir skatino jų asmenybės atsiskleidimą neformalioje erdvėje. Vaikai noriai lankė užsiėmimus. Jie tikisi panašios stovyklos ir kitais metais.

Dalyviams buvo įteikti prizai – picos, kurias jie kartu su žiūrovais ragavo.

 

 

Vita Gerulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai