Karikatūristo Valdemaro Tisaičio parodoje „Kiaulės ir kiti“ – kasdienybės negerovių atspindžiai

Liepos 17 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filiale atidaryta šilutiškio, augusio Rusnėje ir save laikančio rusniškiu, Valdemaro Tisaičio karikatūrų ir ketureilių paroda „Kiaulės ir kiti“. Paklausite, kodėl kiaulė, o ne kitas gyvūnas tapo karikatūristo darbų herojumi. Atsakymą rasite peržiūrėję parodoje eksponuojamus darbus ir perskaitę autoriaus ketureilius. Visus darbus sieja viena idėja – su lengva  ironija, be įkyrios didaktikos pašiepiamos aplink mus esančios negerovės, mūsų ydos, kurių kasdienybėje per nuolatinį bėgimą nepastebime ar apsimetame nepastebintys.

Autorius eskizus savo darbams nupiešia greitai, po to jie yra ilgai detalizuojami, dailinami, pildomi. Vieni laiptinėje eksponuojami, kiti – gamyklos virtuvėlėje, treti – dar kitur. Svarbiausia tai, kad karikatūristas piešia ir eiliuoja ne dėl pozos ar populiarumo. Jo piešiniai mus moko, mus įspėja, mums primena.

Valdemaras Tisaitis dirba AB „Šilutės baldai“, todėl parodos atidarymo metu buvo kalbama ir apie šią įmonę, įgyvendinančią vis naujas iniciatyvas ir tuo stebinančią Šilutės miesto svečius. Žaismingi fasadai, miesto istorija ant sienos, „sekretų“ idėja – visa tai byloja, kad ten dirbantys žmonės yra neabejingi savo miestui, kraštui, visai Lietuvai. O kur dar idėjos apie plastiko indų ar pakuočių naudojimo mažinimą.

Susirinkusieji pažiūrėjo parodą, pasiklausė autoriaus, padiskutavo įvairiais būties prasmės klausimais, prisiminė Rusnės istoriją. Laikas buvo praleistas tikrai prasmingai.

Kviečiame aplankyti Valdemaro Tisaičio karikatūrų ir ketureilių parodą, kuri Rusnės bibliotekoje bus eksponuojama iki rugpjūčio mėnesio.

 

Algimantas Čėsna,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo bibliotekininkas

Spausdinti
Facebook komentarai