Parodos pristatymas ir literatūriniai pusryčiai Švėkšnos bibliotekoje

Ar esate kada panirę po vandeniu? Turbūt jautėte, kaip vanduo švelniai apglėbia jūsų kūną ir atveria naują pasaulį, su įstabiomis spalvomis, formomis ir nepatirtais pojūčiais. Menininkui Sergejui Vasiljevui povandeninis pasaulis tapo įkvėpimo šaltiniu. Jis fotografuoja ir tapo vaizdus iš povandeninės erdvės. ,,Švelnus prisilietimas“ – taip vadinosi jo personalinė tapybos paroda, atidaryta Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Švėkšnos filiale miestelio šventės rytą, liepos 27-ąją. Atėjusių į kūrybinius pusryčius „Pamatyk, paklausyk, pajusk“ akys galėjo išvysti spalvingus koralų rifus, įvairius vandenų gyventojus ir net undinėlės grožio plaukikę.

Sergejus Vasiljevas daugiausiai nardo Raudonojoje jūroje, tad šie vaizdiniai pagauti joje. Menininkas išduoda ir savo kūrybinio proceso subtilybes – pirmiausiai jis nufotografuoja atrastus povandeninius laimikius, o vėliau juos nutapo. Paveikslo tapymas reikalauja daug kruopščių pastangų ir gali trukti kelis mėnesius ar net daugiau. Visgi, šiam menininkui tiek nardymas, tiek tapymas yra malonus procesas, pagrįstas įkvėpimu ir leidžiantis užmiršti laiko tėkmę.

Povandeninių paveikslų erdvėje plaukiojo ir poezija. Ją skaitė Uršulė Toleikytė – klinikinės psichologijos magistrė, šiuo metu gyvenanti Vilniuje, bet savo šaknimis tvirtai įaugusi į Švėkšnos žemę. Poezija jai yra būdas kurti ryšį su savimi ir aplinkiniu pasauliu. Prisiminimų atgarsiai, susižavėjimo potyriai, vaikų žaismingumas, atradimų akimirkos kasdienybėje – visa tai galima apčiuopti Uršulės Toleikytės kūryboje.

Bibliotekininkė Danutė Litvinienė džiaugėsi paveikslų ir poezijos skleidžiamu polėkiu ir sveikino kūrėjus. Apibendrinus galima teigti, jog šventinis rytas Švėkšnos miestelio bibliotekoje apsilankiusius žmones nuplukdė į plačius kūrybinius vandenis ir, tikėkime, jog šis pasiplaukiojimas dar tęsis kiekvieno tekančiame gyvenime.

Uršulė Toleikytė

Spausdinti
Facebook komentarai