Diskutuota lyčių nelygybės mažinimo tema

Liepos 30 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko informacinis-edukacinis renginys „Kaip kiekvienas iš mūsų gali prisidėti prie lyčių nelygybės mažinimo?“ kartu su Lygių galimybių plėtros centro eksperte Margarita Jankauskaite.

Renginys organizuotas įgyvendinant Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos, Žmogaus teisių stebėjimo instituto ir asociacijos LGL projektą „Pokytis versle, viešajame sektoriuje, visuomenėje – nauji standartai diskriminacijos mažinimui“, kurio viena iš krypčių – sąmoningumo didinimo kampanija, siekianti sudaryti sąlygas pažinti diskriminaciją patiriančius žmones per jų žmogiškumo iliustravimą, kelti klausimus apie Lygių galimybių įstatyme įtvirtintus pagrindus.

Lygių galimybių ekspertė Margarita Jankauskaitė renginio metu aptarė daugialypės moterų diskriminacijos priežastis ir galimus lyčių nelygybės problemos sprendimo būdus. Anot jos, moterys yra socializuojamos gyventi tokioje kultūroje, kurioje lyčių nelygybė yra tarsi savaime suprantamas dalykas ir atrodo, kad kitaip būti negali (pvz. nedidelis moterų skaičius Lietuvos parlamente, siauresnės karjeros galimybės, mažesni atlyginimai ir kt.). Geras to pavyzdys gali būti nevienodas laiko paskirstymas rūpinantis šeima, užsiimant vaiko priežiūra ir buitimi. Mergaitėms nuo pat mažens yra aiškinama, jog tai moteriai yra privaloma. Tad artimoje aplinkoje neturint kitokių pavyzdžių gali atrodyti, kad yra tik vienas priimtinas moters gyvenimo modelis. Pradėjus kritiškiau vertinti šią situaciją moterų ir vyrų nelygybė tampa akivaizdi. Deja, toks šeimos modelis tiko XX a. viduryje, tačiau ne šiuolaikinėje visuomenėje. Margarita Jankauskaitė teigė, kad vis labiau tampa priimtinesnė partnerystė šeimoje, kai vyras ir moteris yra lygiaverčiai spręsti įvairias problemas, dalyvauti visuomenės gyvenime.

Susirinkusiems renginio dalyviams parodytos skaidrės „Lyčių lygybės nauda: ką mums sako statistika“. Įdomu tai, kad tose šalyse, kur yra mažesnė lyčių nelygybė, yra aukštesnis ekonomikos lygis. Europos valstybėse, kur efektyviai siekiama lyčių lygybės, gimsta daugiau vaikų, fiksuojamas mažesnis skyrybų skaičius ir aukštesnis inovacijų lygis, daugiau lėšų skiriama sveikatos apsaugai, švietimui, socialinėms reikmėms. Taigi visuomenė dėl lyčių lygybės tik išlošia. Margaritos Jankauskaitės pastebėjimu, valstybė pralaimi tada, kai moteris, įgijusi puikų išsilavinimą, tampa tik namų šeimininke. Juk tam, kad ji būtų kvalifikuota specialistė, buvo daug investuota.

Ką reikėtų daryti mažinant lyčių nelygybę? Anot renginio viešnios, svarbu keisti nusistovėjusius stereotipus, kritiškai peržiūrėti savo įsišaknijusias praktikas. Dar vaikystėje suformuoti stereotipai dažnai moterims trukdo būti lyderėmis. Svarbu ir tai, kaip moterys vaizduojamos žiniasklaidoje: ar kaip egzotiški individai, ar kaip visaverčiai visuomenės nariai, kurie prisideda prie mūsų visų gerovės. Tokie įvairių moterų pavyzdžiai formuoja žmonių nuostatas. Margarita Jankauskaitė akcentavo, kad keisti savo socialinę padėtį yra lengviau toms moterims, kurios yra įgijusios aukštąjį išsilavinimą, turi artimųjų palaikymą, beje, svarbi yra ir valstybėje sukurta infrastruktūra, suteikianti palankias galimybes įsitvirtinti darbo rinkoje.

Renginio metu buvo eksponuojama fotografijų paroda „Įvairovės veidai“, iliustruojanti žmonių įvairovę ir kviečianti ją priimti be išankstinių nuostatų, nes tai dažnai apriboja galimybę matyti pasaulį atviromis akimis. Paroda Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje (I aukštas, Tilžės g. 10) bus eksponuojama iki rugpjūčio 7 d.

 

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai