Jaunieji gamtos tyrinėtojai

Įgyvendinant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialo projektą „Robotų ir savo krašto tyrinėtojai“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės, rugpjūčio 26 dieną vyko užsiėmimas „Jaunųjų tyrėjų ekspedicija“. Užsiėmime dalyvavo patys jauniausi projekto dalyviai – Kintų pagrindinės mokyklos vasaros darželio grupė.

Vasara yra pats nuostabiausias metas pabūti gamtoje, ją geriau pažinti, puoselėti ir saugoti. Jaunieji tyrinėtojai buvo pakviesti į išvyką mišku, prie Kuršių marių. Vaikai išsiaiškino, kokie medžiai, krūmai ir kita augmenija auga Kintų miške. Tyrinėtojai rinko įvairių augalų lapus, žiedus, vėliau juos džiovins ir laminuos. Vaikai sužinojo, kokie grybai valgomi, o kokie nuodingi. Jiems daug džiaugsmo buvo radus kazlėką, lepšį, ruduokę. Vaikai pro akis nepraleido nė vieno vabalo, kirmėlės, sraigės ar augalo.

Miškas tą popietę atgijo ne tik nuo paukščių čiulbėjimo, lapų šnarėjimo ar šakos tarkštelėjimo, jame aidėjo vaikų klegesys ir klausimai: „Kas čia? Kaip šitas augalas vadinamas? Ar jis valgomas? Koks čia vabalas?“ Bibliotekininkė į visus klausimus atsakymų nežinojo, tad jai į pagalbą atėjo auklėtoja Lina ir mokytojo padėjėjos Ilona bei Zita.

Darželinukams papasakota, kuo skiriasi vienas augalas nuo kito, paaiškinta, kad trauklapio liaudiškas pavadinimas yra gyslotis. Ekspedicijos metu teko panaudoti šio augalo gydomąsias savybes.

Užsiėmimo metu vaikai tyrinėjo gamtą, pažino nepakartojamą jos grožį, praplėtė savo žodyną ir puikiai praleido laiką gamtoje.

Užsiėmimų dalyviai, įsijungę į šias veiklas, prisideda prie jau ketvirtus metus inicijuojamos LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro iniciatyvos „Atverk duris vasarai“.

 

 

Vitalija Vyšniauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Kintų filialo vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai