Ekslibrisų kūrimas Traksėdžių bibliotekoje

Rugsėjo 18 dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių  filiale vyko edukacinė grafikos kūrimo pamoka „Ieškant Pamario ženklų: vandens kultūra, tradicijos, papročiai“, surengta vykdant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Knygos istorija: nuo rašto ištakų iki ekslibriso“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.
Pamoką vedė dailininkas apipavidalintojas Andrius Sirtautas. Pirmiausia jis papasakojo, kas  yra ekslibrisas, kaip jis kuriamas, supažindino su grafikos meno technika. Mokytojas paaiškino, kaip sukurti savo knygos atspaudą, kuriame galima įrašyti savo vardą ir pavardę. Prasidėjo kūrybos procesas. Reikėjo nupiešti piešinį, išreiškiantį individualybę, susijusį su gimtąja vietove, pomėgiais. Ne visiems buvo lengva apsispręsti, ką nupiešti. A. Sirtautas šmaikštaudamas patarinėjo, ką galima pavaizduoti. Jis patarė, kad galima knygos atspaudą daryti ir su savo pravarde. Parodė keletą įvairių jau padarytų pavyzdžių. Vaikams buvo išdalintos lentelės ant kurių vaikai piešė, po to su kaltuku išraižė savo piešinius, sujungtus su  vardais ar inicialais.
Toliau darbas vyko prie mechanizmo, kur kiekvienas savo nudažytą ženklą dėjo ant staklių, savo  rankomis suko ir nekantriai laukė savo darbo rezultato –  ekslibriso.  Emocijų netrūko, kiekvienas džiaugėsi savo kūrybos vaisiais ir kūrybinio darbo malonumu.  Ženklus vaikai kūrė po du egzempliorius, tai vieną egzempliorių nešėsi į namus, o kitą paliko bibliotekoje, kur lankytojai galės jais pasigrožėti.
Vaikams patiko šis užsiėmimas, įdomu buvo klausytis ir menininko papasakotų istorijų iš mokyklos laikų, kai jis pats mokėsi Traksėdžių mokykloje.

 

Vida Pozniakovienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Traksėdžių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai