Literatūros valandėlė „Žmonių atminimas gyvena jų darbuose“

Šiemet minimos kunigo, rašytojo, visuomenės veikėjo, lietuvybės puoselėtojo Juozo Tumo-Vaižganto 150-osios gimimo metinės. Ta proga Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių filiale rugsėjo 20 dieną vyko literatūros valandėlė „Žmonių atminimas gyvena jų darbuose“ , kurios metu vyko Vaižganto kūrybos pristatymas ir skaitymai.
Renginyje dalyvavo Šilutės M. Jankaus pagrindinės mokyklos Traksėdžių progimnazijos skyriaus mokiniai ir lietuvių kalbos mokytoja Liudmila Kazlauskienė. Bibliotekininkė pristatė  svarbesnius rašytojo biografijos faktus, jo veiklą, slapyvardžio reikšmę. Ji akcentavo tai, kad Juozas Tumas-Vaižgantas buvo labai plati ir šakota asmenybė. Lietuvių kalbos mokytoja apžvelgė svarbiausius rašytojo gyvenimo ir kūrybos momentus, papasakojo apie jo plačią pasaulėžiūrą, atskleidė darbščią, jautrią, energingą asmenybę,  pabrėžė gilius ir prasmingus jos paliktus pėdsakus.
Didžiausias dėmesys buvo skirtas Vaižganto kūrybos skaitymui. Vaikai pasirinko skaityti ištraukas iš Vaižganto kūrinių ,,Napalys darbus dirba“, ,,Valiulio pasaka“, ,,Dėdės ir dėdienės“. Vaizduodamas, kaip Napalys dirba darbus, kaip jis myli gamtą, Vaižgantas sukūrė poetiškiausius „Pragiedrulių” puslapius. Vaikams ypač patiko  aprašymai, kaip Napalys keliasi ankstyvą vasaros rytą, kalbina arklį, žvirblį, stebi pajuodusią „piktą kaip raganą” kaimynų senutę, ką tik iš patalo į lauką pašokusią mergaitę, gėrisi nuostabiai žydinčia pieva, žiogelių smuikavimu.
Pasibaigus garsiniams skaitymams vaikai perėjo prie praktinių užduočių. Jiems reikėjo  internete surastą tekstą apie Vaižgantą perrašyti į savo sąsiuvinius.
Renginio  pabaigoje vaikams išsakyta mintis, jog dar daug ko turime pasimokyti skaitydami rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto kūrybą.

 

Vida Pozniakovienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Traksėdžių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai