Jaunimui pristatyta mainų programa „FLEX‘20–21“

Pamario pagrindinės mokyklos ir Pirmosios gimnazijos 9–10 klasių gimnazistai nepraleido progos dalyvauti rugsėjo 24 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vykusiame mainų programos FLEX („Future leaders exchange“) pristatyme.
Šios programos atstovė Raimonda Stanišauskaitė plačiau aptarė Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) ambasados Lietuvoje ir Amerikos Tarptautinio švietimo tarybos kvietimą dalyvauti FLEX programoje. Šią programą remia JAV vyriausybė. Tai yra puiki galimybė gabiems 9–10 klasių moksleiviams, mokantiems anglų kalbą, gyventi amerikiečių šeimose ir mokytis šios šalies mokyklose 2020–2021 mokslo metais.
Raimonda Stanišauskaitė kalbėjo, kad programoje gali dalyvauti tik tie moksleiviai, kurie atitinka JAV vizos reikalavimus ir nėra gyvenę JAV teritorijoje daugiau negu tris mėnesius per pastaruosius penkerius metus.
Susidomėję šiuo pasiūlymu kviečiami užpildyti internetinę paraišką, esančią https://ais.americancouncils.org/flex iki 2019 m. spalio 17 d.
Nepriklausoma komisija įvertina paraiškas ir išrenka pusfinalio dalyvius lapkričio mėnesį. Pusfinalio dalyviai turi užpildyti išsamesnę paraišką, laikyti anglų kalbos testą, rašyti rašinį, dalyvauti pokalbyje su Amerikos Tarptautinio švietimo tarybos darbuotojais. Finalininkams ir jų tėvams pateikiama informacija apie pasiruošimą išvykti.
Atrinktiems moksleiviams, laimėjusiems stipendiją, apmokama kelionė į abi puses, medicinos draudimas, mėnesinės pašalpos, padedančios dalyvauti socialinėje veikloje ir įsigyti būtinus asmeninius daiktus. Pasirūpinama nemokamu apgyvendinimu atrinktoje ir patikrintoje JAV priimančioje šeimoje, priėmimu į JAV vidurinę mokyklą bei programos veikla, vykdoma vietinėse JAV bendruomenėse.
Programos tikslas yra skatinti abipusį supratimą tarp JAV ir regiono valstybių piliečių, kadangi moksleiviai daugiau sužino apie JAV bei supažindina amerikiečius su savo valstybėmis.
Renginio metu „Skype“ programa susiekta su Kauno jėzuitų gimnazijos gimnaziste Martyna Gačionyte, dalyvavusia mainų programoje ir dešimt mėnesių praleidusia Floridos valstijoje. Susirinkusiam jaunimui buvo įdomu išgirsti jos mintis apie mokymąsi Amerikoje bei gyvenimo šioje šalyje ypatumus. Mergina teigė, kad šalis už Atlanto vandenyno jai paliko didžiulį įspūdį ir, jeigu turėtų galimybę, vėl ten skristų.

 

Žaneta Jokužytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai