Pažintinė popietė ,,Žemaičiai stiprūs ir vieningi“

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Šylių filiale spalio 22 dieną vyko pažintinė popietė ,,Žemaičiai stiprūs ir vieningi “, skirta Žemaitijos metams. Popietę vedė Žemaičių Naumiesčio etnokultūros centro folkloro ansamblis „Pilutė“, vadovaujamas Admos Baltutienės.

Tradiciškai Žemaitijos pavadinimas kildinamas iš lietuvių kalbos žodžio žemas. Pasak istorikų, jis galėjo būti vartojamas kalbant apie žemę, esančią už Nemuno ribų.

Žemaičių vardas pirmąkart rašytiniuose šaltiniuose minimas 1219 m. Voluinės kronikoje aprašant Haličo–Voluinės didžiųjų kunigaikščių bei Lietuvos taikos sutartį minimi ir du žemaičių kunigaikščiai Erdvilas (Gerdvilas) ir Vykintas.

Popietėje skambėjo žemaitiškos dainos, nes  nuo seno žemaičiai skambino kanklėmis, pūtė švilpynes. Susirinkusiems papasakota apie žemaičių virtuvę, kurioje dominuoja bulviniai patiekalai,  pusmarškonė košė, šiupinys.

Žemaičių moterų tautiniai drabužiai vieni ryškiausių, dominuoja raudona spalva ir vertikalūs dryžiai, skarų ir karolių gausa.  Jų kiemai buvo puošiami darželiais, ypač buvo mėgstamos rūtos, lelijos, piliarožės, dažnai sodindavo ir bijūnus, erškėčius, diemedžius.

Renginio dalyviams priminta, kaip svarbu saugoti gimtąją tarmę, papročius, tradicijas ir  krašto istoriją.

 

Vida Mišeikienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Šylių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai