Vaikų knygų autoriai apie rašymą pasakojo kūrybiškai ir išradingai

Lapkričio 13 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtas edukacinis užsiėmimas „Muzikinio pasakojimo dirbtuvės“ su dailininku, iliustruotoju, knygų vaikams autoriumi Pauliumi Juodišiumi ir debiutuojančiu vaikų rašytoju Virgiu Šidlausku. Tai itin kūrybingi menininkai, kurie vaikus linksmina ne tik šauniomis kūrybinėmis dirbtuvėmis bei užsiėmimais, bet kartu su susitikimų dalyviais kuria pasakojimus, personažus, kartu dainuoja, muzikuoja, šoka.

Atvykę svečiai Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos pradinukams (mokytojos Gitana Gelžinytė ir Solveiga Mockienė) užkūrė tikrą pirtį, visus įjungdami į kūrybinį procesą. Vaikai su mokytojomis kūrė pasaką, kurios personažai buvo pavadinti nekasdieniškais vardais. Dideliame bendrame piešinyje edukacinio užsiėmimo dalyviai kartu sukūrė personažus Zorgį Dubenkę ir Džimforą Zorgį Dubenkę – auksinių rankų mašinistą, gėrusį skaniausią pasaulyje girą iš tepalo, geros nuotaikos skleidėją, mėgusį šokti, garsiai kvailioti ir kvatotis. Šis personažas buvo užsidėjęs skrybėlę, apsiavęs arbūzo batais, jo aksesuarai – veržliarakčiai. Tai yra prieštaringos reputacijos veikėjas, linkęs būti piktokas, bet kartu gebantis būti linksmas bei reikalingas. Apdainuoto pasakojimo pabaigoje Džimforas su visais susidraugauja ir supranta, kad jam gyvenime svarbiausia yra ne mokslas, obuoliai, o labai geri draugai. P. Juodišius ir V. Šidlauskas kartu su vaikais kūrė dainelėms tekstus ir muziką.

P. Juodišius yra gimęs Vilniuje, mokėsi akmens skulptūros specialybės Telšiuose, nuo pat vaikystės linkęs kūrybiškai prisiliesti prie įvairiausių būtų ir nebūtų dalykų. Gal tai ir paskatino jį tapti vaikų knygų autoriumi. Jo interaktyvi knyga „Amarėlio pyragas“ 2006 metais pripažinta geriausia knyga jauniausiems skaitytojams. Įsibėgėjus renginiui buvo pristatyta ir naujausia P. Juodišiaus knyga „Man nereikia tūkstančio varpelių“. Tai interaktyvi knyga su erdvinėmis iliustracijomis, kuri tikrai patrauks vaikų dėmesį. Edukacinėje knygoje apstu žemiškų klausimų apie tai, kodėl svarbu būti savimi, kaip svarbu būti kūrybiškam ir vengti tradicinio mąstymo, patogumo. Knygoje mokoma, kaip reikia džiaugtis tuo, ką turime.

Kitas renginio svečias, Virgis Šidlauskas, 2017 metais debiutavo su pirmąja savo knyga „Ulfas ir stebuklinga barzda“, kuriai būdingas humoristinis pasakojimas, skaitytojus kviečiantis pasinerti į stebuklingą pasaulį. Šis autorius vaikams rašyti pradėjo įkvėptas dukros gimimo. Kūrėjas kartu su jaunaisiais skaitytojais bei pagrindiniu knygos personažu Ulfu leidžiasi į tolimą kelionę, kurios metu berniuko užduotis – atsikratyti per savo išdaigas įsigytos stebuklingos barzdos. Jo laukia ilga kelionė, jam teks apkeliauti ne vieną fantastišką šalį, padedant naujai sutiktiems draugams įveikti iškilusius pavojus ir išmokti pripažinti bei ištaisyti savo klaidas.

Renginys organizuotas vykdant projektą „Prie knygos ir vaizduotės versmės: pažink, atrask, kurk“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

 

 

Vita Gerulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai