Edukacinės kūrybinės dirbtuvėlės „Kas knygutėje gyvena“

Kultūros pasas – priemonė visų Lietuvos mokinių, besimokančių pagal bendrojo ugdymo programas, kultūros pažinimo įpročiams ugdyti ir jų kultūros patirčiai plėsti, teikiant jiems atitinkamas kultūros ir meno paslaugas.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialas irgi siūlo Kultūros paso paslaugą –  edukacines kūrybinės dirbtuvėles „Kas knygutėje gyvena“.

Lapkričio 18–21 dienomis bibliotekoje svečiavosi Kintų pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai kartu su mokytojomis IIona Papieviene, Irena Šerkiene, Vida Viršiliene ir Asta Matvėjėviene.

Pasaulis, rodos, milžinišku greičiu lekia į priekį. Kartais vos spėjame kartu su visais jame vykstančiais pokyčiais. Daugelis jau įprato prie elektroninių knygų ir besiplečiančių interneto galimybių, kurios leidžia norimas knygas gauti akimirksniu. Lietuvoje gana neseniai pradėjo rastis ir visiškai naujos interaktyvios knygos. Tai knygos su papildyta realybe, muzikinės knygos ir net enciklopedijos.

Užsiėmimų dalyviai  sužinojo apie netradicines interaktyvias knygas ir mobiliąsias edukacines programėles. Susipažino ir išbandė leidyklos „Nieko rimto“  interaktyvias knygas vaikams:  „Peliūnės vasara“, „Jei rašysi laišką girion“, „Stebuklinga Mocarto fleita“, „Vaiko pažintis su pasauliu“. Interaktyvioje muzikinėje knygelėje „Peliūnės vasara“ yra vienuolika autorės ir dailininkės Rūtos Dzin sukurtų istorijų apie grožį, gerumą ir vertybes. Pasinaudoję programėle „Peliūnės dainelės“ užsiėmimo dalyviai mėgavosi kompozitoriaus Sigito Mickio sukurtomis ir Nedos Malūnavičiūtės įdainuotomis dainelėmis. Pristatant Selemono Paltanavičiaus knygelę „Jei rašysi laišką girion“ buvo pasitelkta programėlė „Girios paštas“, kad vaikai išgirstų autoriaus laiškus. Mobiliąja programėle „Mocarto fleita“ naudotasi ieškant iliustracijų su smuiko raktais, paslėptų Violetos Palčinskaitės knygoje „Stebuklinga Mocarto fleita“. Šioje knygoje mokoma pažinti žmogiškuosius jausmus, silpnybes ir kviečiama klausytis austrų kompozitoriaus muzikos, papildančios tekstą.

Interaktyvios knygos leidžia skaityti bei stebėti trimačius vaizdus su atgyjančiais personažais. Vaikai irgi dalyvavo kuriant tokius vaizdus: spalvino iš anksto mobiliąja programėle „Quiver“ paruoštus lapus, kuriuose, kaip ir knygose su papildyta realybe, atgijo užsiėmimo dalyvių nuspalvinti piešiniai. Kiekvienas vaikas naujus potyrius kūrybiškai išreiškė savo sukurtame knygos skirtuke.

Ši veikla lavina vaikų vaizduotę ir pojūčius, skatina bendravimą, mažina socialinę atskirtį.  Dalyviai įsitikino, kad knygų skaitymas gali būti žaismingas, kūrybingas ir įdomus.

Vitalija Vyšniauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Kintų filialo vyresn. bibliotekininkė

 

Spausdinti
Facebook komentarai