Degučiai garsūs savo unikalia Šv. Vincento Ferero bažnyčia

2017 m. rugsėjo  17  d. Degučių Šv. Vincento Ferero bažnyčia  minėjo  260-ies metų jubiliejų. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Degučių filiale šia proga pradėta rinkti  medžiaga apie kaimo bažnytėlę,  joje tarnavusius kunigus, vargonavusius vargonininkus, „pročkeles“ (bažnyčios tvarkytojas) ir didžiąsias religines šventes, kurios pritraukdavo ne tik tikinčiuosius, bet ir smalsuolius.

Medinę bažnyčią 1757 m. pastatė Vainuto seniūnas Tadas Bilevičius.  Degučių Šv. Vincento Ferero bažnyčia ypatinga tuo, kad tai yra bene vienintelė Europoje išlikusi trikampė medinė bažnyčia.

2010 m. birželio pradžioje unikali  Degučių bažnyčia buvo pradėta renovuoti. Tvarkybos darbai įgyvendinti iš Europos ekonominės erdvės, Norvegijos finansinių mechanizmų bei Lietuvos Respublikos biudžeto lėšų. 2011 m. buvo baigti  bažnyčios eksterjero tvarkymo darbai: sutvarkyta akmeninė tvora, sienojai ir varpinė, pakeistas stogas, bažnyčia perdažyta.

Šiandien pravėrus  bažnyčios duris užplūsta medžio jaukumas. Natūralios spalvos sienos, nenudažytos jokia šventovėms būdinga  spalva, pastatui suteikia autentiškumo. Bažnyčia iš vidaus  dabar tokia, kokia buvo prieš daugelį metų.

Dar buvus gyvai bažnyčios tvarkytojai Anastazijai Masidunskytei (gimusi 1912 m.), teko pas ją dažnai lankytis. Tai buvo išskirtinė asmenybė, gerai prisiminė čia tarnavusius ir gyvenusius kunigus, labai mėgo dainuoti, pasakoti  juokingus nutikimus bei šmaikščias istorijas iš savo gyvenimo. Prisiminimais  ji dalijosi  prieš 19 metų. Jos pasakojimai užrašyti ir išsaugoti.

Praėjusiais metais surinkta medžiaga po truputį gulė į kraštotyros bylą ,,Degučių  Šv. Vincento  Ferero  bažnyčia“. Ten yra ir straipsnių iš periodinių leidinių, nuotraukų, kuriose atsispindi,  kaip bažnytėlė atrodė pokario, tarybiniais laikais,  prieš rekonstrukciją ir dabar.

Kraštotyros byla  ir toliau bus pildoma naujais įrašais. Medžiaga  saugoma  Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos  Degučių  filiale.

 

Elena Dragūnienė
Šilutės F. Bajoraičio viešosios  bibliotekos
Degučių filialo  bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai