Advento rytmečio pašnekesiai

Gruodžio 17 dieną Grabupių pradinės mokyklos salėje vyko advento popietė žvakių šviesoje, kurioje dalyvavo Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Grabupių filialo skaitytojai ir Šilutės Žibų pradinės mokyklos Grabupių skyriaus mokiniai, ikimokyklinukai bei jų tėveliai.

Mokytoja Aldona Bagdonienė pradėjo renginį pasakojimu apie advento vainiko reikšmę. Mokiniai, sakydami jautrius žodžius, uždegė visas keturias vainiko žvakes. Tuomet mokytoja toliau tęsė pasakojimą apie advento draudimus, kaip jaunimas rinkdavosi į trobas žaisti įvairius žaidimus.

Vaikai deklamavo daug įvairių eilėraštukų, dainavo daineles, žaidė žaidimus rateliuose ir minė mįsles,  kaip buvo įprasta advento metu.

Bibliotekininkė Daiva Kaktienė papasakojo apie Kalėdų eglės puošimo papročius bei tradicijas. Vaikai sužinojo, kur pirmą kartą pastebėta papuošta eglutė. Kalbėta apie Kūčių stalo valgius bei magiškus to vakaro būrimus. Dauguma popietės dalyvių pasidalijo prisiminimais, kaip burdavosi Kūčių vakarą jaunystėje, kurie burtai  išsipildė, o kurie neišsipildė.  Renginio metu bibliotekininkė pagal Kūčių papročius išbūrė kelias mamytes. Joms, pasirodo, kitais metais nusišypsos sėkmė!

Grabupių kaimo gyventoja Gražina Žulkuvienė papasakojo vaikystės prisiminimus apie advento laikotarpį bei Kūčių stalo patiekalus. Ji prisiminė, kad eglutę puošdavo įvairiais karpiniais bei pabarstydavo vata, tarsi tai būtų sniegas.

Popietę gražia dainele pabaigė mokytojos ir mokiniai, o bibliotekininkė visiems susirinkusiems palinkėjo gražių švenčių.

Daiva Kaktienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Grabupių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai