Į Šilutės biblioteką sugrįžo robotukai

Konstruktorių kaladėlės pavirsta į automobilį, gebantį važiuoti, ar katiną, gaudantį peles. Tai tik keletas transformacijų, kurių išmoksta robotikos užsiėmimus lankantys vaikai. Tarsi žaisdami, robotukų padedami, mažieji bibliotekos lankytojai išmoksta programavimo pagrindų, susipažįsta su tiksliaisiais mokslais.

Po mėnesio pertraukos į Šilutės F. Bajoraičio biblioteką sugrįžo robotikos užsiėmimai vaikams su konstruktoriais „LEGO MINDSTORM EV3″ ir „VEX IQ“. Įdomu, kad vaikai patys gali susikonstruoti robotą, o po to užprogramuoti jį atlikti tam tikras užduotis. Robotai gali važiuoti, suktis, kelti tam tikras detales, ar net šokti pagal smagią muziką.

Sausio 7 dieną bibliotekos kompiuterių klasėje rinkosi nauja, 9-14 metų vaikų grupė. Kiekvienas jų gavo po detalių rinkinį, ir bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius Ovidijaus Kuldos padedami kibo į darbą.

Per pirmąjį užsiėmimą vaikams paaiškinta apie konstruktorių sandarą, veikimo principą. Jie išmoko surinkti bazinį modelį – automobilį. Per kitus susitikimus jie mokysis daugiau robotukų valdymo ir programavimo subtilybių. Vėliau, jau pažengę jaunieji bibliotekos lankytojai, kartu su mokytojais, surengs robotų čempionatą.

Konstruodami robotus, vaikai susipažįsta ir su fizika, matematika bei geometrija. Pasak O. Kuldos, matematika reikalinga paskaičiuoti, kiek turės robotas nuvažiuoti ar atlikti kokį kitą veiksmą. Geometrija reikalinga norint sužinoti, kiek laipsnių turės apsisukti ratas, ar kiek reikės pasukti svirtį, norint atlikti tam tikrą veiksmą. Fizika padeda išsiaiškinti, kokio svorio turės būti įcentrinė jėga galiniams ratams, ar roboto svoris lenktynių metu, įveikiant kalno kliūtis.

Robotikos užsiėmimai vaikams naudingi dar ir tuo, kad sparčiai tobulėjant informacinėms sistemoms, ypač dirbtiniam intelektui, dominuos žmonės, kurie gebės ne tik naudotis technologijomis, bet jas ir kurti. Ateityje, darbo rinkoje stipriai išaugs programuotojų poreikis.

Robotikos užsiėmimai bibliotekoje vyksta kiekvieną antradienį ir yra nemokami. Teikti šią paslaugą vaikams biblioteka turi galimybę, nes dalyvauja  įgyvendinant projektą „Jaunųjų technologų akademija“ bibliotekoje“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

 

Šilutės Naujienos / Rūta EŽERINSKĖ

Spausdinti
Facebook komentarai