Gimtosios kalbos dieną pristatyta monografija „Maironio balsai: kūryba, veikla, atmintis“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasario 20 dieną dvidešimt pirmą kartą Vilniaus knygų mugė, vienas ryškiausių kultūros įvykių Lietuvoje, atvėrė duris ir pasitiko knygos mėgėjus su Jono Meko mintimi: „Gyventi reikia be formulių, reikia būti atviram“. Tuo tarpu Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje buvo minima Tarptautinė gimtosios kalbos diena. Šia proga pristatyta monografija „Maironio balsai: kūryba, veikla, atmintis“ (2019), dedikuota Jonui Mačiuliui-Maironiui. Tai lietuvių literatūrologų ir filologų parengta kolektyvinė monografija, skirta apžvelgti vienos iškiliausių Lietuvos tautinio atgimimo asmenybių gyvenimą, kūrybą, palikimą. Maironis prisimenamas kaip teologas, kultūros renginių mecenatas bei įkvėpėjas, aktyvus visuomenininkas, nešantis tautinio atgimimo žinią. Leidinyje – platus temų spektras, dėmesys skiriamas literatūros, atminties problemoms, poeto biografijos faktams.

Maironio monografiją pristatė Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto dr. Eugenijus Žmuida kartu su Mokslo ir enciklopedijų leidimo centro dr. Ramute Dragenyte. Pasak mokslininkų, Jonas Mačiulis buvo labai įvairiapusiškas menininkas. Jis rašė ir dramas, ir poemas, istorijos bei literatūros vadovėlius, teologinius veikalus. Monografijoje apžvelgiamas jo tautinio atgimimo kanonizavimas. Daug dėmesio skiriama jo vienintelei poezijos knygai „Pavasario balsai“.

Maironio vardą nuo pat pirmųjų dienų mokykloje įsidėmi visi. Jo kūryba giedama ir deklamuojama, perfrazuojama politikų, aktorių ir oratorių, įtraukta į mokyklinius elementorius ir chrestomatijas. Jo romantizuota Lietuvos istorijos interpretacija buvo itin svarbi integruojant tautinės tapatybės dėmenis.

Susitikimo metu Šilutės trečiojo amžiaus universiteto (TAU) mišraus ansamblio dainininkai pakvietė visus sugiedoti „Lietuva brangi“ ir kitas dainas, sukurtas pagal Maironio eiles.

Rengiant monografiją prisidėjo mokslininkai Manfredas Žvirgždas, Brigita Speičytė, Ramunė Bleizgienė, Aušra Martišiūtė-Linartienė, Aurelijus Gieda, Eugenijus Žmuida, Ramutė Dragenytė, Gediminas Mikelaitis, Viktorija Šeina. Autoriai tikisi, kad knyga „Maironio balsai: kūryba, veikla, atmintis“ taps impulsu naujai permąstyti poeto kūrybą ir paskata prisiminti klasikinius lietuvių autorius.

Dalia Pupšytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai