Duonelės kelias

Vainuto gimnazijos paruošiamosios grupės vaikučiai su mokytoja Aldona Jukniene vasario 27 dieną atėjo į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vainuto filialo parengtą literatūrinį edukacinį rytmetį „Duonelės kelias“.

Bibliotekininkės jauniesiems bibliotekos lankytojams papasakojo, kokį kelią nueina duona, kol pasiekia mūsų stalą.

Skaitydami Prano Mašioto pasaką „Pyragai“ vaikai sužinojo, kiek sunkių darbų reikėjo nudirbti norint išsikepti duonelę, koks duonelės kelias buvo senovėje. Išsiaiškinta, kokius darbo įrankius žmonės naudojo dirbant laukus, kaip mūsų proseneliai bėrė grūdus į žemę, kad naudojo spragilus, pjautuvus, „keistas“ grūdų kūlimo mašinas. Vaikai aktyviai pasakojo apie tai, kokią modernią techniką turi jų tėveliai, seneliai ir kaip gera, kad dabar įdirbti žemę ir duonelei grūdus užauginti yra daug paprasčiau.

Dalyviai smalsiai žiūrėjo filmukus: „Duonos pasaka“, „Duonos kelias“, „Kepame duoną“, „Duonos kelionė“. Jie sužinojo, kokie įrankiai senovėje buvo naudojami ruošiant duoną kepti, kaip dabar didelėse kepyklose specialistai naudoja modernias technologijas. Žiūrėdami filmą „Du kombainai“ visi linksmai dainavo kartu.

Jaunieji bibliotekos lankytojai suprato, kiek daug žmonių turi dirbti, kol duona patiekiama ant stalo. Tad ją reikia gerbti. Papasakota apie papročius, patarles, susijusius su duona, reikėjo minti mįsles. Vaikai su mokytoja atsinešė vaišių – namuose keptos duonos, kuria visi gardžiavosi gerdami arbatą.

Bronė Paldauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vainuto filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai