Vaikams pristatyta knygelė „Kaip miega gyvūnai“

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filialo bibliotekininkė birželio 4 dieną Juknaičių pagrindinės mokyklos ikimokyklinio ugdymo grupės auklėtiniams pristatė Selemono Paltanavičiaus knygutę „Kaip miega gyvūnai“. S. Paltanavičius – prozininkas, gamtininkas, fotografas, aplinkosaugininkas, radijo laidų vedėjas. Daugybės knygelių apie gamtą, skirtų vaikams, autorius.

Knygelėje stebimas gamtos pasaulis ir jauniesiems skaitytojams pasakojama, kaip skirtingai miega įvairūs gyvūnai: vieni miega visą žiemą, kitiems užtenka snūstelėti vos kelias minutes. Pakyla link debesų patalų ir nusileidžia į povandeninį pasaulį – gamtoje gausybė skirtingų miego būdų, nes gyvūnų labai daug, jų įvairovė labai didelė.

Skaitydami knygelę vaikai sužinojo, kad gyvūnams, kaip ir žmonėms, poilsis ir miegas yra nepaprastai svarbūs. Įdomu tai, kad sliekas tikrai negali užmerkti akių ir neturi kuo užsikloti. Sliekiukas susirango, nurimsta, pasidengia savo gleivėmis ir snūsteli. Pailsėjęs vėl rausia žemę ir virškina sausą žolę ar pernykščius lapus. Jam paros metas nėra svarbus, nes po žeme sliekas nemato šviesos.

Knygelėje bus atsakyta į klausimus, kaip gi nakčiai įsitaiso žvirblis ir kiti paukščiai, kaip jie nenukrinta žemėn. Užmerkę akis ir užmigę, jie pirštais apkabina šaką  ir laikosi tvirtai, kojos per naktį pavargsta, todėl ryte jas turi mankštinti.

Ką sapnuoja angis, kas yra didžiausiais miegalius, miegantis kybodamas žemyn galva? Ar kiškis miega atsimerkęs, ką sapnuoja žemaitukai? Knygoje „Kaip miega gyvūnai“ rašoma ir apie maištininko barsuko ar pilko vilko miegą.

Pasiklausę, kaip miega gandras, stypsodamas savo lizde ant medžio šakos, vaikai pamėgino kuo ilgiau išstovėti ant vienos kojos. Oi, nelengva buvo.

„Kam dar klausti? Ir taip aišku – pasaulyje miegelis yra pats saldžiausias,“ – sako knygos autorius.

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai