Bibliotekoje startavo projektas jaunimui „Išjunk išmanųjį – atskleisk savo talentą“

 

Būgnai

Šiuolaikinis jaunimas vis daugiau laiko praleidžia prie išmaniųjų ekranų ir virtualus bendravimas pasiglemžia  nemažą jų laiko dalį, atimdamas bendravimo, kartu buvimo čia ir dabar laiką. Virtualūs draugai pasidaro artimesni už šalia esančius, emocijos būna stipresnės nei realiame gyvenime. Jaunimas sunkiau sprendžia santykių ir kitas problemas, o virtualioje aplinkoje stengiasi atitrūkti nuo realybės. Bijodamas bendrauti ar įveikti baimes, jaunimas susiranda būdą, kaip viso to, kas vyksta aplinkui, nematyti. Taip dar labiau sustiprinama gyvo bendravimo baimė.

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos vykdomo projekto „Išjunk išmanųjį – atskleisk savo talentą“ tikslas – „susigrąžinti“ jaunimą iš virtualios erdvės tiesioginiam bendravimui  vienam su kitu. Jame be mūsų miesto jaunimo dalyvaus jaunimo organizacijų atstovai iš Šilutės rajono bei Pagėgių savivaldybės. Jie įsilies į kultūrines, edukacines veiklas, atras realaus (ne virtualaus) bendravimo su bendraamžiais džiaugsmą, galės atskleisti savo gebėjimus, kūrybiškumą.. Projekte numatoma  įgyvendinti 5 skirtingus intelektualius rudens renginius, skirtus jaunimui.

Rugsėjo 9 dieną jau startavo pirmasis projekto muzikinis renginys „Afrikos būgnai“ (vadovas Gediminas Mačiulskis), kurio metu vyko  edukacija su perkusijos studija. Muzikantai atliko afrikietiškas melodijas, palydimas dainomis, supažindino su šešiasdešimčia skirtingų afrikietiškų būgnų, jų skambesiu, pagrindine grojimo technika, susirinkusius į renginį pamokė groti afrikietišku ritmu. Susirinkusieji  išgirdo djembe, dunun būgnus, balafoną, kalimbą ir kamelen ngoni, kurie sukūrė nuostabią atmosferą ir padėjo išgyventi savo asmeninę Afriką. Renginys vyko F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vasaros kiemelyje. Žiūrovai noriai paklausė atlikėjų kvietimo ir su malonumu tapo jų parengto  pasirodymo dalyviais. Smagi visų nuotaika ir mušamų būgnų ritmai paįvairino tuo metu vykusią  bibliotekos 75-ojo gimtadienio šventę.

Rugsėjo 24 dieną vyks poezijos performansas „Nerkis iš kailio“ (režisierė Monika Klimaitė) – tai unikalus, formas laužantis sceninis reginys jaunimui, jungiantis įvairų meną, klubinę muziką ir klasikinę poeziją, provokuojantis ir keliantis žmogaus identiteto klausimą šiandieninėje populistinėje kultūroje. Drąsios ir netikėtos visiems gerai žinomų eilėraščių interpretacijos kvies jaunimą iš naujo atrasti klasikinę poeziją ir jos aktualumą šiandien. Programoje atliekami H. Radausko, H. Nagio, L. Sutemos, K. Bradūno, V. Mačernio, L. Sutemos eilėraščiai. Pasirodymų centre – trys kiškiai. Kiekvienas galės pabūti jam labiausiai patikusiu kiškiu, išreikšti save ir pasijusti  ypatingu.

Poezijos ir muzikos programa „Romantizmo paslaptys“ dalyvius sukvies spalio 2 dieną. Pasaulinės muzikos dienos proga nestandartiniu formatu skambės F. Šopeno fortepijoniniai kūriniai, lydimi Š. Bodlero ir A. Mickevičiaus poezijos, minėto lenkų kompozitoriaus ir prancūzų rašytojos Ž. Sand meilės istorijos, interaktyvių intarpų, pasakojimų apie romantizmo aspektus ir šios epochos paslaptis, bendro pokalbio su klausytojais. (Plačiau apie renginį galima paskaityti https://www.silutesnaujienos.lt/lt/kodel-reikia-prikelti-romantizma/).

Spalio 15 dieną projektą vainikuos ir į energingą žaidimą visus įtrauks literatūrinis performansas „Pagauk mintį“. Renginį ves Zigmantas Baranauskas – Vilniaus kamerinio teatro aktorius, humoristas. Jis kuria vaidmenis kino serialuose, LRT laidoje „Humoro lyga“. Profesionalus renginių vedėjas, mimas  geba išjudinti renginio dalyvius. Sudarytos komandos renginio metu rungsis dėl pirmos vietos. Dalyviai su kiekviena užduotimi bus įtraukiami į momentinę vaidybinę improvizaciją viena ar kita tema. Komandos improvizuos ir vaidins pagal atrinktus tekstus iš knygų, skirtų jaunimui. Vaidinant bus susipažįstama su įvairiais literatūros žanrais: poezija, proza, pasaka, fantastika, slemu.. Kiekvienas turės galimybę trumpam tapti aktoriumi.

Spalio 28 d. vyks  aktualios jaunimui knygos „Juodavandeniai“ improvizuotas pristatymas. Tai visų pamėgtas šilutiškės Ignės Zarambaitės kūrinys apie jaunimo problemas: patyčias, tapatybės ir prasmės paiešką, draugystės ir pripažinimo troškimą, moralines dilemas. Sukurtoje mistinėje vakaro aplinkoje su specialiais šviesos efektais knyga taps gyva, jos personažai atgims, juos įkūnys patys žiūrovai.

Belieka visus pakviesti ateiti į numatomus įdomius ir įtraukiančius renginius jaunimui. Jūs tikrai nenusivilsite!

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Išjunk išmanųjį – atskleisk savo talentą“ (vadovė Liudmila Nausėdienė) finansavo  Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė.

Liudmila Nausėdienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai