Šiaudinukų paroda papuošė Bikavėnų biblioteką

Tautodailės metai

2020 metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Tautodailės metais. Tautodailė – liaudies meistrų sukurti vaizduojamosios ir taikomosios dailės dirbiniai. Juose atsispindi etninis savitumas, meninio mąstymo specifika, originalumas. Tautodailė išlaiko tradiciškumą, variantiškumą. Šia proga Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Bikavėnų filiale rugsėjo 22 dieną atidaryta tautodailės puoselėtojos, edukatorės, šiaudelių pynėjos bei rišėjos Nijolės Stanelienės darbų paroda.

Susirinkusiems bibliotekos lankytojams viešnia papasakojo apie tai, kaip pradėjo mylėti šiaudą, kaip su juo susidraugavo, kaip yra svarbu šiaudą laiku nuskinti ir tinkamai jį paruošti.  Šitą pomėgį ji perėmė iš savo senelės. Šiaudinių darbelių autorė minėjo, kad gailisi vaikystėje prarastų  senelės dirbinių iš šiaudo ir jos pamokų. Tuomet ji nesupratusi, kokią vertybę senelės darbai, pamokymai ir pasakojimai turintys.

N. Stanelienė iš šiaudo riša ir pina įvairiausius dirbinius – angelus, žvaigždes, paukščius ir kt. Jais tautodailės mėgėjai, etninės kultūros puoselėtojai puošia savo namus Kalėdų, Velykų šventėms ir kitomis  progomis. Parodos autorė riša ir lietuvaičius: berniukai pintomis skrybėlaitėmis, mergaitės pintais vainikėliais ir ilgomis kasomis iš pakulų. Daugiausia laiko ir kruopštumo reikalauja sodų rišimas. Anksčiau jie būdavo virtuvės puošmena virš valgomojo stalo.

Parodos, kuri Bikavėnų bibliotekoje veiks iki spalio 8 dienos, atidarymas baigtas padėkos žodžiu N. Stanelienei ir pašnekesiais prie arbatos puodelio.

Gintarė Bagdonienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Bikavėnų filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai