Pristatyta Rūtos Vyšnios knyga „Vandenynas ir Žaliamėlė“

Spalio viduryje Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka organizavo knygos „Vandenynas ir Žaliamėlė“ pristatymą, kuriame dalyvavo jos autorė, lituanistė ir etnomuzikologė Rūta Vyšniauskienė, savo skaitytojams prisistatanti kaip Rūta Vyšnia. Knygą ji pristatė kartu su vyru, šios knygos maketuotoju, stilistu ir dizaineriu Jonu Vyšniausku.

Renginys organizuotas vykdant F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Literatūriniai dialogai kitaip“, finansuotą Lietuvos kultūros tarybos. Projektas užtikrina kūrėjų įdarbinimą iškilus fiziniams kultūros ir meno paslaugų teikimo apribojimams.

2019 metais išleista jaunos kūrėjos knyga, pasak viešnios, yra filosofinė pasaka, priskiriama retam žanrui. Be to, ši pasaka yra išleista lietuvių ir anglų kalbomis.

Jo autorė yra alternatyvaus meno atstovė, o su skaitytojais dialogą atranda žodžio ir sutartinių principu.

„Vandenynas ir Žaliamėlė“ – mitologinė sakmė-giesmė, kurią gieda Žaliamėlė Paukštė. Knygoje tautosaka, muzikinis folkloras susipina tarpusavyje. Rūtos asmenybę nusako dvi meno rūšys – literatūra ir muzika. Bendraudama su knygos pristatymo dalyviais Rūta ne tik skaitė ir kalbėjo apie savo kūrybą. Ji atliko archajiškų lietuvių liaudies dainų, pritardama kanklėmis, kurios ypač papildė melodingą balsą ir skleidžiamą vidinę harmoniją bei šilumą.

Knygoje itin svarbią vietą užima ir Didžiojo pasaulio medžio simbolika. Tai yra kosmogoninis pasaulio centras ir ašis, mitologinė pasaulio struktūra.

Skaitytojams pristatytas kūrinys yra skirtas suaugusiems, tačiau ją skaityti ir mėgautis jos teikiamais skaitymo malonumais gali įvairaus amžiaus vaikai.

Organizuojant renginį bibliotekininkams talkino Šilutės Žibų pradinės mokyklos mokytoja Rasa Jankauskienė ir jos vadovaujama 4 b klasė.

Rūta Vyšnia pasidalinusi savo kūrybos vaisiais renginio pabaigoje kartu su vaikais užtraukė sutartinę. F. Bajoraičio viešajai bibliotekai ji padovanojo savo knygą su autografu. Kviečiame skaitytojus ateiti į Vaikų aptarnavimo skyrių ir susipažinti su šia filosofine pasaka.

Vita Gerulienė,
Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Spausdinti
Facebook komentarai