Šilutės rajone baigta bibliotekų reforma: taupomos lėšos, geresnės darbo ir aptarnavimo sąlygos

 

Virtualus literatūrinis susitikimas-pokalbis su poetu, eseistu, fotografu, Tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris. 2020“ laureatu Aliumi Balbieriumi Šilutės bibliotekoje

„Šilutės rajone įgyvendinta bibliotekų reforma pagal Kultūros ministerijos parengtą metodiką. Rajono taryba ir savivaldybė pritarė ministerijos rekomenduojama modeliui. Mokyklų bibliotekos buvo sujungtos su toje gyvenvietėje esančiu viešosios bibliotekos filialu. Naujas darinys buvo įkurdinamas mokykloje. Naujai suformuoti bibliotekų filialai buvo kuriami pirmame aukšte su atskiru įėjimu, kad bibliotekos lankytojams nereikėtų eiti į mokyklos patalpas, –  bibliotekų reformą pristato jos iniciatorė Šilutės savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus Kultūros poskyrio vedėja, asociacijos „Kultūros savivaldos kolegija“ kanclerė, Lietuvos kultūros ir meno tarybos narė, Mažosios Lietuvos regioninės etninės kultūros globos tarybos pirmininkė Vilma Griškevičienė. – Manau, reformos rezultatai pateisino lūkesčius. Gyvenvietėje turėti dvi bibliotekas šiais laikais jau yra atgyvenęs požiūris. Juk praktiškai tiek viena, tiek kita biblioteka naudojosi tie patys žmonės. Tik statistikoje jie būdavo sudubliuojami, o pasekmė – iškreipta statistika. Sujungus bibliotekas nenukentėjo nei gyventojai, nei mokiniai. Dar vienas svarbus dalykas, ko nenori girdėti mokyklų bibliotekininkų asociacija, yra tai, kad viešųjų bibliotekų specialistai dirba su naujausiomis technologijomis, turi priėjimą prie naujausių informacijos šaltinių. Viešosios bibliotekos turi pajėgų savo darbuotojams sudaryti sąlygas mokytis. Šiandien drąsiai sakau, kad bijoti tokios reformos savivaldybėms tikrai nereikėtų.“
Kaip teigia Vilma Griškevičienė, šią reformą palaikė ir tuometinė Šilutės rajono viešosios bibliotekos vadovė Dalia Užpelkienė.
Apie reformą, bibliotekos veiklą kalbamės su Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos direktore Laima Dumšiene.

Beveik prieš porą dešimtmečių Šilutės rajone buvo pradėta bibliotekų reforma. Kuo ši reforma buvo naudinga?

Šilutės rajone bibliotekų reforma buvo pradėta dar 2001 metais. Pertvarkymo tikslas – racionaliau panaudoti bibliotekoms skiriamas lėšas, suformuoti vieningą bibliotekų tinklą, prieinamą ir patogų visiems vartotojams. 2020 m. sujungtos paskutinės dvi viešosios bibliotekos ir mokyklos bibliotekos, kurias buvo galima sujungti, Šilutės rajone galutinai užbaigta sujungtų bibliotekų reforma.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Balčių, Bikavėnų, Grabupių, Laučių, Pašyšių Ramučių, Šylių filialai buvo sujungti ir vykdė mokyklų bibliotekų funkcijas, tačiau uždarius mokyklas liko tik viešosios bibliotekos filialai. Dabar veikia 9 viešosios bibliotekos filialai (Gardamo, Juknaičių, Katyčių, Kintų, Rusnės, Saugų, Traksėdžių, Usėnų, Vilkyčių), aptarnaujantys ir mokyklų bibliotekas. Sujungtos bibliotekos įkurtos mokyklų pastatuose su atskirais įėjimas, tik du filialai – seniūnijos pastatuose. Viešosios bibliotekos filialas, vykdantis ir mokyklos bibliotekos funkcijas, dirba pagal viešosios bibliotekos patvirtintus veiklos nuostatus.

Pradedant įgyvendinti reformą buvo kai kurių bendruomenės narių pasipriešinimo, bet laikas parodė, kad šie sprendimai yra  naudingi tuo, kad tenkinami ir mokyklos, ir vietos bendruomenės poreikiai, lankytojai gali naudotis paslaugomis šešias dienas per savaitę (nes sujungtose bibliotekose dirba po 2 arba 1,5 pareigybės turintys bibliotekininkai); formuojamas optimalus rajono savivaldybės bibliotekų tinklas; naudojama vieninga šalies viešųjų bibliotekų informacinė sistema, nes kai kuriose mokyklų bibliotekose nebuvo naudojamasi MOBIS programine įranga; aukštesnė informacijos išteklių ir knygų fondo kokybė ir įvairesnis jo turinys.

Kokie Šilutės rajono bibliotekai buvo 2020-ieji metai, kokias naujas veiklos formas suradote ir kaip pavyko išlaikyti ryšį su skaitytojais?

Šalyje įvedus visuotinį karantiną, laikantis karantino apribojimų, biblioteka susidūrė su įvairiais iššūkiais: kaip organizuoti skaitytojų aptarnavimo darbą, kaip vykdyti dar prieš metus nuosekliai derintus susitikimus su knygų autoriais, kaip neprarasti ryšio su bibliotekos lankytojais ir skaitytojais.
Vengiant skaitytojų srautų ir tiesioginių kontaktų biblioteka pradėjo teikti daugiau nuotolinių konsultacijų telefonu, elektroniniu paštu. Bibliotekos kiemelyje yra įrengta „Knygų bibliotekėlė“, kuri nuolatos papildoma grožine literatūra. Žmonės iš bibliotekėlės išsirenka norimą knygą, kurią perskaitę grąžina arba pasilieka sau, į vietą palikdami kitą patikusį leidinį.

Tradiciniai susitikimai su knygų autoriais persikėlė į virtualius nuotolinius susitikimus, transliuojamus tiesiogiai bibliotekos socialinėje paskyroje. Bibliotekos susitikimų salė virto „filmavimo studija“, kur su visa reikiama filmavimo įranga filmuojamas susitikimas ir „gyvai“ transliuojamas socialinės erdvės platformoje. Ryšys su skaitytoju palaikomas pasitelkiant technologijas, kai net virtualaus susitikimo metu skaitytojai gali interaktyviai teikti klausimus, replikuoti. Feisbuko tiesioginių susitikimų transliacijų statistika rodo, kad tokie susitikimai domina skaitytojus ir netgi pritraukia naujų bibliotekos bičiulių, kurie anksčiau nesilankė ar nesinaudojo bibliotekos paslaugomis, tačiau domėjosi, stebėjo renginių transliacijas. Tai patvirtino peržiūrų skaičius.

Bibliotekininkai sugalvoja tokias veiklos formas, kurios padeda išlaikyti grįžtamąjį ryšį su savo mielais skaitytojais. Pvz., rubrikoje „Asmenybės, pakeitusios pasaulį“ dalyviai sužino apie tai, kad visi, net ir žymiausi pasaulyje žmonės, buvo vaikai. Daugelio iš jų gyvenimas buvo sunkus, tačiau tai jiems nesutrukdė prisidėti prie žmonijos pažangos. Juos iki šiol žino ir mini visas pasaulis. Perskaičius informaciją apie asmenybę, skaitytojui rekomenduojama su ja dar labiau susipažinti sprendžiant interaktyvų kryžiažodį. Taip veikia grįžtamasis ryšys, bibliotekininkai mato lankytojus, temų aktualumą ir poreikį. Tokiu būdu yra pateikiamos ir virtualios parodos, per kurias lankytojai susipažįsta su įvairia kūrybine veikla užsiimančiais kūrėjais, taip minimos Lietuvai svarbios datos, o virtualiose edukacinėse dirbtuvėse vedami užsiėmimai (perduodame lauknešėliuose net medžiagas, reikalingas dirbtuvėms), kurių darbo rezultatus kūrėjai atsiunčia užfiksuotus nuotraukose.

Atšaukus planuotus renginius bei kūrybines ir edukacines veiklas, bibliotekininkai stengiasi surasti būdų, kaip sudominti skaitytojus, nori išlaikyti artimą ryšį su vaikais bei paaugliais, tėveliais, praskaidrinti jų kasdienybę. Bibliotekos informacijos kanalais bus skelbiamos viktorinos ir galvosūkiai įvairiomis temomis (gamtos, muzikos, personažų, astronomijos, istorijos, kt.), virtualios dėlionės, vyks pažintys su pasaulio įžymybėmis, naujais leidiniais, kt. Numatyta transliuoti įvairias edukacines programas, dirbtuves, eksperimentus, kt.

Skaitmeninio raštingumo mokymai, vykdavę bibliotekoje, persikėlė į virtualią erdvę. Gyventojai, turintys pradinių kompiuterinio raštingumo žinių, galėjo registruotis į nemokamus kursus nuotoliniu būdu.

Karantino metu protų mūšiai persikėlė į virtualią erdvę bei kvietė įvairias bendruomenes prisijungti ir žaisti. Virtualius žaidimus žaidė Šilutės, Šilalės rajonų bendruomenės, saugios kaimynystės, šeimynos, socialiai remtinos šeimos, moksleiviai.

Šie metai prasidėjo karantinu, nors, kaip sakoma, žmogus planuoja, Dievas juokiasi, bet vis tik kokie šių metų planai?

Nedrąsiai, su didele nežinomybe pradėjome 2021 metus, tačiau optimistiškai tikėdami geresne ateitimi.  2020 m. pabaigoje Šilutės F. Bajoraičio viešosios specialistai parengė ir Lietuvos kultūros tarybai pateikė 9 projektus. Šiuo metu laukiame atsakymo dėl jų finansavimo. Jei projektai bus finansuoti ir sąlygos leis įgyvendinti, šiemet biblioteka savo lankytojams pasiūlys įvairių knygos renginių, įdomių kūrybiškumo atskleidimo ir laisvalaikio praleidimo formų, stovyklų.

Biblioteka savo veikla pažymės Lietuvos Respublikos Seimo paskelbtus Vytauto Mačernio, Juozo Lukšos-Daumanto, Marijos Gimbutienės metus bei valstybines šventes, įžymias datas, sukaktis, kraštiečių ir rašytojų jubiliejus, organizuos naujų knygų sutiktuves, susitikimus su kūrėjais.

2021 metai ypatingi Šilutės miestui ir F. Bajoraičio viešajai bibliotekai. Šilutė švęs 510-ąsias miesto įkūrimo metines. Miesto šventės metu biblioteka organizuos kraštiečių sueigą „Šviesos parnešti, gera padaryti“, o rudenį, tęsdama tradicijas, surengs literatūrinį rudenį „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį…” ir  įteiks 4-ąją literatūrinę F. Bajoraičio premiją.

Moksleiviams toliau bus teikiamos Lietuvos Respublikos kultūros ministro įsakymais patvirtintos ir į Kultūros paso paslaugų rinkinį įtraukos 5 paslaugos: edukaciniai  užsiėmimai „Šilutės kraštą atrandame interaktyviai“, „Žaisdami interaktyvų žaidimą „Grindopolis 2“ atrandame Šilutę“, „Padangių skrajūnai tautosakoje ir šventėse“, „Lipdome pasakų pasaulį“, kūrybinio skaitymo užsiėmimas „Literatūrinės šėlionės“.

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje ir filialuose bus organizuojami „Veiksmo savaitės be patyčių‘2021“, Saugesnio interneto, Nacionalinės bibliotekų savaitės, Lietuvių kalbos dienų, akcijų „Knygų Kalėdos“, „Senjorų dienos internete‘2021“, „Skaitmeninės savaitės“ (angl. k. „All Digital Week“) renginiai.

Vyks ir tiesioginiai robotikos, programavimo, 3D modeliavimo, dronų valdymo užsiėmimai, veiks interaktyvus žaidimas „Grindopolis 2.0“ apie Mažąją Lietuvą, Lazerių kambarys, vyks interaktyvios pamokos ir olimpiados su interaktyviais iMO kubais, protų mūšiai. Jauniesiems technologams vasarą bus organizuojama stovykla „Išmaniosios atostogos bibliotekoje“, kuriamas virtualus žaidimas apie Šilutę (jei bus gautas finansavimas). Prisidėsime prie kasmetinės iniciatyvos „Atverk duris vasarai“, rengsime viktorinas, kryžiažodžius, konkursus, akcijas virtualiose platformose.

Taigi, planuojame, o ar Dievas pasijuoks, sužinosime metų pabaigoje…

Dėkoju už pokalbį.

Kalbino Karolina Baltmiškė

Spausdinti
Facebook komentarai