Saugesnio interneto savaitė šiemet vyko virtualiai

Šiemet Saugesnio interneto diena daugelyje Europos šalių buvo minima vasario 9 dieną, tačiau organizuojant šią teminę akciją, įvairios šviečiamosios veiklos visoje Lietuvoje vyko visą savaitę.

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka ir jos filialai kasmet jungiasi prie šios projekto „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ organizuojamos akcijos, skirtos Saugesnio interneto savaitei.

F. Bajoraičio viešoji biblioteka, bendradarbiaudama su Tauragės AVPK Šilutės komisariato bendruomenės pareigūnėmis Nerija Ropiene ir Jurgita Kaktiene, visą savaitę kvietė Šilutės rajono mokyklų 7–8 klasių moksleivius registruotis ir žaisti virtualią viktoriną „Būk ramus ir jauskis saugus internete“. Internete bendraujame kasdien, dalijamės savo mintimis, informacija, nuotraukomis. Kaip atsirinkti, ką internete galima viešinti, o ką pasilikti tik sau ir artimiesiems? Kaip apsaugoti savo duomenis? Kaip elgtis susidūrus su elektroninėmis patyčiomis, kokie pavojai slypi bendraujant su „internetiniais draugais“? Kur kreiptis nukentėjus ar pastebėjus pažeidimus internetinėje erdvėje? Šie ir kiti aktualūs klausimai buvo keliami viktorinoje. Jos tikslas buvo paraginti jaunimą atsakingiau rūpintis savo skaitmenine tapatybe, savo ir artimųjų reputacija bei saugumu.

Žaidimui moksleivių klases registravo Šilutės Pamario (mokyt. Loreta Gečienė, Asta Grigalienė, Vilma  Jančauskienė, Asta  Memytė, socialinė pedagogė Edita Rimkutė), Martyno Jankaus (bibliotekininkė, ugdymo karjerai koordinatorė Edita Bendžiuvienė), Vilkyčių (mokyt. Birutė Dapkūnienė,  Alma Montrimienė), Kintų (mokyt. Laimondas Taroza, Eglė Kelpšienė), Juknaičių (mokyt. Jovita Kiaupienė, Gitana Pociutė), Usėnų (mokyt. E. Zenevičiutė, L. Bobrovienė), Katyčių (soc. pedagogė Ina Stankevičiūtė), Saugų J. Mikšo (mokyt. Lilijana Peter, Neringa Undraitienė) pagrindinių mokyklų bei Švėkšnos „Saulės“ (mokyt. Virginija Jasaitienė, Dalia Lengvinienė, Rita Vanagienė, Gaja Girčiuvienė), Žemaičių Naumiesčio (mokyt. Jurgita Vingienė) ir Vainuto (mokyt.  Dinara Jogminienė, Birutė Mockienė) gimnazijų septintokų bei aštuntokų mokytojos, socialinės pedagogės.

Neįtikėtinai gausų būrį dalyvių žaidimui sukvietė M. Jankaus ugdymo karjerai koordinatorė Edita Bendžiuvienė. Viktoriną žaidė net 176 šios mokyklos moksleiviai. Antroje vietoje pagal dalyvių skaičių yra Švėkšnos  „Saulės“ gimnazija – 69 mokiniai, o Šilutės Pamario pagrindinėje mokykloje užsiregistravo ir žaidė 61 mokinys. Viktorinoje savo žinias apie saugesnį internetą pasitikrino beveik 500 Šilutės rajono moksleivių. Tai nepaprastai džiugina, nes tema išties aktuali ir svarbi šiuolaikiniam jaunimui.

Visą savaitę socialiniame F. Bajoraičio viešosios bibliotekos tinkle „Facebook“ buvo skelbiamos edukacinės pamokėlės aktualiomis saugesnio interneto temomis, siūlomi smagūs lavinamieji žaidimai bei veiklos, vyko nemokami nuotoliniai skaitmeninio raštingumo mokymai pažengusiems „Viešosios paslaugos internetu kiekvienam“ bei „Būkime saugūs internete!“

Bibliotekos filialuose irgi netrūko veiklų. Kintų filialo bibliotekininkės Kintų bibliotekos „Facebook“ paskyroje kvietė mokinius ir kitus miestelio gyventojus  dalyvauti virtualiame žaidime-viktorinoje „Aš ir internetas“. Tęsdamos draugystę su Kintų pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokytojomis, bibliotekininkės kvietė pradinukus kurti piešinius. Vėliau Kintų bibliotekos „Facebook“ paskyroje buvo surengta virtuali piešinių paroda „Kurkime geresnį internetą kartu“. 4–6 klasių moksleiviai, subūrę komandą „Smalsūs kintukai“, kartu su vadove Vitalija Vyšniauskiene dalyvavo Nacionalinėje saugesnio interneto viktorinoje. Kintų moksleivių komanda pasirodė šauniai – iš galimų 69 taškų surinko net 60.

Inkaklių filialo bibliotekininkė parengė Saugaus interneto taisyklių atmintines ir jas teikė bibliotekos lankytojams. Taip žmonėms priminta, jog reikia būti saugesniems naudojantis internetu, mobiliaisiais telefonais ar kompiuteriais.

Traksėdžių filialo kiemelyje paminėti akcijos „Saugesnio interneto savaitė 2021“ rinkosi jaunieji traksėdiškiai – M. Jankaus pagrindinės mokyklos penktokai su auklėtoja Snaige Svipaite. Vaikai atsinešė namuose pieštus piešinius tema „Būk saugus internete“ bei juos komentavo. Vyko diskusija apie interneto naudas ir grėsmes. Dalyviams patarta, kaip nuo jų apsisaugoti.

Bikavėnų filialo skaitytojai bibliotekininkės prašymu namuose stebėjo transliacijas, atliko įvairius testus žinioms pasitikrinti ir dalinosi savo patirtimi siųsdami nuotraukas, komentarus. Įsijungė tiek suaugę, tiek vaikai. Vyresnieji atliko testus „E. valdžios paslaugos – pasitikrink žinias!“, „Apsipirkimas internetu – pasitikrink žinias!“, vaikai stebėjo edukacinių pamokėlių transliacijas, kurių metu su jais bendravo Draugiško interneto meškiukas,  atliko testus svetainėje www.testas.draugiskasinternetas.lt.

Grabupių filiale vyko transliacija internetu, aptartos šios temos: „Sukčiai internete: kaip apsisaugoti?“, „Kaip sukurti saugų slaptažodį?“ ir „Sekstingas: žaidimas ar nusikaltimas“. Peržiūrėjus  filmukus vyko diskusija, kurios metu kalbėta, kaip išvengti internetinių patyčių, internetinių sukčių, kaip susikurti saugų ir įsimintiną slaptažodį.

Juknaičių pagrindinės mokyklos 5–6 klasių mokiniai dalyvavo edukacinėse pamokėlėse „Žalingas turinys internete“, „Internetiniai draugai“. Aktyvūs ir smalsūs penki šeštokai subūrė komandą „beSmegeniai“, dalyvavo viktorinoje apie internetinius draugus. Mokiniai dalinosi savo patirtimi, kaip saugo asmeninę informaciją socialiniuose tinkluose, kaip elgiasi susidūrę su patyčiomis internetinėje erdvėje.

Kitų filialų bibliotekininkės, bendradarbiaudamos su vietos mokytojomis, kvietė moksleivius pasitikrinti ir atnaujinti žinias naudojantis projekto „Prisijungus Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ paruoštais ištekliais, dalyvauti Nacionalinėje saugesnio interneto viktorinoje, nuotoliniu būdu jungtis ir diskutuoti apie tai, kaip galime kartu kurti saugesnį internetą.

Akvilė Tamošiūnė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai