Virtualus Užgavėnių konkursas „Blynadienis“ sulaukė didžiulio populiarumo

Šiais metais atėjusi žiema nustebino ir pradžiugino daugelį, mėgstančių gausų sniegą, šaltuką ir pramogas lauke, kai gali leistis nuo kalniukų su rogutėmis, įsispirti į slides ir čiuožti, kur akys mato, arba užsidėjus pačiūžas išbandyti save ant ledo. Gamta padovanojo nuostabią, tikrą lietuvišką žiemą, kurios jau taip ilgai nesulaukėme.

Pavasarėjant, likus septynioms savaitėms iki Velykų, švenčiamos Užgavėnės. Šios šventės paskirtis – išvaryti žiemą iš kiemo. Tradiciškai vyksta persirengėlių vaikštynės ir Morės deginimas. O vienas pagrindinių šios šventės akcentų – keliauti su kaukėmis pas draugus, gimines ir kaimynus, daug juoktis, pokštauti bei sočiai prisivalgyti blynų.

Pasikeitusi situacija dėl įvestų apribojimų privertė Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojus pasukti galvą ir pamastyti, ką smagaus ir kitokio galima pasiūlyti savo lankytojams ir draugams šios šventės proga. Vasario mėnesį švenčiama ir Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena, tačiau šį kartą dėmesys labiau buvo sutelktas į tradicinę Užgavėnių šventę, kurią dėl linksmybių ir tradicijų labai mėgsta vaikai.

Vasario 1–16 dienomis F. Bajoraičio viešoji biblioteka paskelbė virtualų konkursą „Blynadienis“, kurio metu visi jaunieji kulinarai ir blynų mėgėjai buvo kviečiami nupiešti piešinį arba nufotografuoti savo blynų lėkštę ir atsiųsti ją el. paštu konkurso organizatoriams.

Didžiulio dėmesio ir peržiūrų sulaukė bibliotekos darbuotojų sukurtas linksmas vaizdo įrašas „Blynadienis“. Jame žiūrovai gali pamatyti, kaip personažai Lašininis ir Kanapinis kepa vaflius. Šis įrašas visus užkrėtė Užgavėnių nuotaika ir paskatino aktyviai dalyvauti konkurse. Kaip iš gausybės rago pasipylė nuotraukos ir piešiniai su spalvingiausių, skaniausių blynų vaizdais. Dalyviai parodė neįtikėtinus kulinarinius sugebėjimus bei fantaziją. Konkurse dalyvavo net Vilniaus, Marijampolės blynų kepėjai. Nuotraukas atsiuntė ir organizacijos: Šilutės Vaiko gerovės ir globos centro auklėtiniai, Macikų socialinės globos namų gyventojai. Neįprastai vienu metu sutapusios trys šventės –  Užgavėnės, Lietuvos valstybės atkūrimo diena bei visame pasaulyje švenčiama Šv. Valentino diena – įkvėpė konkurso dalyvius kepti šias šventes atspindinčius spalvotus įvairių formų blynus, piešti nuostabius piešinius.

Konkurso nugalėtoją burtų keliu vasario 17 dieną išrinko Lašininis ir Kanapinis. Juo tapo Pijus Overlingas, kuriam F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojai paruošė dovaną – gausiai saldumynų pridėtą maišą.

Neplanuotai sumanytas ir greitai suorganizuotas konkursas sulaukė didžiulio pasisekimo, aktyvaus dalyvavimo. Teigiami atgarsiai iš skaitytojų ir nuoširdūs pagyrimai bei paskatinimai labai pradžiugino konkurso organizatorius. Tai skatina nestovėti vietoje ir imtis naujų idėjų, džiuginti bibliotekos lankytojus bei draugus. Ateityje bus organizuojamas dar ne vienas konkursas, todėl raginame nenusiminti tuos, kurie šį kartą nelaimėjo, kviečiame dalyvauti  kituose konkursuose.

Pasikeitęs F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbo pobūdis paskatino ieškoti naujų kelių pas skaitytojus ir palaikyti ryšį su jais, tačiau bibliotekininkai labai pasiilgo vaikų, gyvo bendravimo su jais. Pasibaigus karantinui, kupini naujų idėjų ir pasiūlymų, jie labai lauks vaikų ir jaunimo sugrįžtant.

Kristina Kelmelienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus
vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai