Šiuolaikinio meno pliūpsnis šilutiškiams

Balandžio 10 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su psichologu, tarpdisciplininio meno atstovu Tomu Lagūnavičiumi ir parodos „VAIZDAS NESVARBU: SVARBU, KOKIA KAINA!“ atidarymas.

Postpost ciniško meno krypties autorius, tarpdisciplininio meno kūrėjas T. Lagūnavičius kelia klausimus, kurie šiuo metu tampa esminiais meno lauke: „Dirbtinis intelektas sukuria vaizdų perprodukciją, perteklinę pasiūlą meno rinkoje, kur vaizdas, meninė estetika tampa nebesvarbūs, svarbiausiu objektu tampa kūrinio kaina, todėl postpost ciniškas menas veržiasi į pirmąsias pozicijas. Tai menas, kuris ne tik dekonstruoja tai, kokią įtaką meno pasauliui padarė postmodernizmas, bet ir atskleidžia pagrindines šiuolaikinio meno savybes. Pirma savybė – vaizdo nesvarbumas. Čia net nekalbame apie meno kūrinį – ar jis gražus, ar negražus, svarbiausia, kiek tas menas kainuoja? Arba kiek jisai pritraukia projektinių lėšų? Postpost ciniškas menas tai iškelia į išorę ir jo pagrindiniu meno objektu tampa ne turinys, o paveikslo matmenys, iš kokios medžiagos tai padaryta, autorinės teisės ir kt. Meno kūrinio kaina visiškai neturi jokio ryšio su tuo, koks tas paveikslas yra. Viskas priklauso nuo aplinkybių, nuo vietos, kur tas meno objektas yra demonstruojamas, nuo kuratoriaus, kuris kuruoja parodą, ir kitų veiksnių“ – teigia T. Lagūnavičius.

Parodos atidarymo metu menininkas skaitė paskaitą „Šiuolaikinio meno rinka ir tendencijos. Kaip kurti šiuolaikinį meną?“. Improvizuotai pateikdamas paskaitos medžiagą autorius bandė išprovokuoti diskusiją ir nuomonių pasidalinimą šiuo klausimu. Pranešimas buvo iliustruojamas ir parodoje esančiais meno darbais.

T. Lagūnavičius iki šiol jau yra suorganizavęs daugiau kaip 37 asmenines parodas, pastatęs per  50 spektaklių, dalyvavęs net 56 tarptautinėse parodose ir bienalėse, tokiose kaip XIII Florencijos bienalė (Italija, Florencija, 2021), Žemės meno paroda „Balansas” (Lietuva, Vilnius, 2021). Menininkas nuolat eksponuoja paveikslus įvairiose galerijose skirtingose šalyse: Boomer galerijoje (Anglija, Londonas), Artly Mix galerijoje (Brazilija, San Paulas), Artio galerija (Kanada, Torontas), Collect Art (CoA) galerija (Sakartvelas, Tbilisis) ir kt.

Renginio dalyviai po susitikimo su T. Lagūnavičiumi išėjo įgiję neįkainojamų žinių šiuolaikinio meno tema, geros energijos, nuotaikos ir pozityvumo.

Paroda F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje (I aukštas, Tilžės g. 10) veiks iki gegužės 22 d.

 

 

Sonata Mockienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja

Šiuolaikinio meno pliūpsnis šilutiškiams Šiuolaikinio meno pliūpsnis šilutiškiams Šiuolaikinio meno pliūpsnis šilutiškiams Šiuolaikinio meno pliūpsnis šilutiškiams

Spausdinti
Facebook komentarai