Diskutuota sveikos mitybos tema

Diskutuota sveikos mitybos tema

Balandžio 8-ąją Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filiale vyko diskusija tema „Sveika mityba“, skirta Pasaulinei sveikatos dienai.

Bibliotekoje lankėsi Šilutės visuomenės sveikatos biuro specialistas sveikos mitybos skatinimo srityje Paulius Paulauskas. Prisistatydamas jis paminėjo, kad yra kilęs iš Rusnės, todėl jam ypač malonu pabendrauti su šio krašto žmonėmis.

Pokalbį mitybos tema specialistas pradėjo nuo maisto ir vandens svarbos žmogaus organizmui. Paulius Paulauskas pasakojo, kad svarbiausias žmogaus energijos šaltinis yra maistas, o vanduo yra svarbiausia terpė, palaikanti žmogaus gyvybę. Mityba ir maisto kiekis turi įtakos mūsų sveikatos būklei, išvaizdai, ligų prevencijai, gyvenimo trukmei. Taigi pirmiausia maisto produktai turi būti auginami sveikatai palankiu būdu, kuo mažiau perdirbti, turintys kuo mažiau cukrų.

Labai svarbu laikytis valgymo ritmo: pusryčius reikėtų valgyti per pirmas tris valandas atsikėlus ryte, bet ne vėliau kaip iki 10.00 val., pietus – vidurdienį (pagrindiniai valgiai turi būti valgomi kas 4–5 val.), vakarienė – likus trims valandoms iki miego. Užkandžiai valgomi praėjus ne mažiau kaip 2 val. po pagrindinių valgių valgymo. Jei alkio nejaučiame, tai ir užkandžiauti nereikia. Dar vienas svarbus pastebėjimas: valgyti lėtai, valgant neužsiimti jokiais pašaliniais darbais (skaitymu, televizoriaus žiūrėjimu ir pan.), mėgautis maistu ir neskubėti, galvojant apie ateities rūpesčius. Maistas turi būti kuo įvairesnis ir neturėtų būti naudojamas kaip nusiraminimo ar paskatinimo priemonė. Dalyviai gavo dar daug vertingų patarimų: specialistas pristatė sveikos mitybos principus, kaip teisingai maitintis, kaip išsirinkti tikrai sveiką produktą, kas turi būti kasdieninėje mūsų lėkštėje.

Svečias atsakinėjo ir į susirinkusiems kylančius klausimus: apie cukrų ir saldiklius, apie pusryčių meniu ir pieno produktų naudą, kt. Sveikos mitybos tema tikrai svarbi ir aktuali, ypatingai, šiais laikais, kai esame viliojami spalvingomis pakuotėmis ir skambiais pavadinimais, o produkto sudėtį įvardinančios etiketės vos įskaitomos, todėl rinktis produktus reiktų atsakingai.

Dėkojome Pauliui Paulauskui už įžvalgas aktualia tema. Iki kitų susitikimų bibliotekoje.

 

Rasa Stasiuvienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo bibliotekininkė

Diskutuota sveikos mitybos tema

Spausdinti
Facebook komentarai