Rusnėje

Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“

Kovo 28 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filiale vyko renginys, skirtas Lietuvos narystės NATO 20-mečiui paminėti. Ta proga Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Pagėgių pasienio rinktinės Vileikių pasienio užkardos atstovai Danutė Balčytytė ir Alfredas Bendikas bibliotekoje susitiko su Šilutės Pamario progimnazijos Rusnės skyriaus mokinukais.

Svečiai pristatė, koks yra pasieniečio darbas. Jie kalbėjo,  kad pasieniečio pareiga būti kilniu, drąsiu, ištvermingu, papasakojo apie pasieniečių darbą palengvinančius šunis. Pasieniečiai ne tik saugo valstybės sieną, bet ir atlieka pakrančių apsaugą, atlieka asmenų ir transporto priemonių, kertančių valstybės sieną, kontrolę, užtikrina pasienio teisinį režimą, dalyvauja įgyvendinant valstybinę migracijos procesų kontrolę, dalyvauja užtikrinant viešąją tvarką, palaiko nuolatinę parengtį, pagal kompetenciją saugo objektus ir atlieka daugybę kitų pareigų, kad šalies piliečiai jaustųsi saugūs. Vaikai klausėsi susidomėję.

Antroji  renginio dalis – praktinė. Mokiniai galėjo iš arti apžiūrėti, o norintys netgi užtaisyti, pasieniečių atsivežtus pademonstruoti ginklus, naktiniam stebėjimui skirtą prietaisą – termovizorių, elektros impulsinį detektorių,  pasimatuoti balistinius šalmus, liemenes su balistinėmis plokštėmis, užsidėti antrankius. Pradžioje pasieniečių amunicija domėjosi tik berniukai, bet galiausiai išdrįso ir mergaitės. Vaikai drąsiai uždavinėjo pasieniečiams klausimus apie pasieniečiams talkinančius šunis:  kokios veislės šuo tinkamas tokiai tarnybai, kiek laiko trunka šuns dresūra, kada baigiasi jo tarnyba, kaip suprantama, ar šuo tinkamas tokiam darbui, kaip tampama kinologu. Renginio svečiams teko atsakyti į klausimą, kada  pasienietis panaudoja elektros impulsinį detektorių, ar teko jiems asmeniškai panaudoti šį prietaisą. Jie sulaukė dar daugybės kitų klausimų.

Susitikimo pabaigoje dalyviai gavo po rašiklį atminčiai apie susitikimą.  Mokiniai dėkojo pasieniečiams už įdomų susitikimą ir už dovanas, o šie, matydami  vaikų susidomėjimą,  pakvietė juos apsilankyti Vileikių pasienio užkardoje.

 

Rasa Stasiuvienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo bibliotekininkė

Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“ Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“ Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“ Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“ Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“ Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“ Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“ Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“ Popietė „Aš domiuosi šalies saugumu“

Spausdinti
Facebook komentarai