Šiupinio šventė Rusnės saloje
Taip jau sutapo, kad šiemet kovo 4-ąją minima ne tik Šv. Kazimiero diena, bet ir švenčiama Užgavėnių šventė. Ji skirta varyti žiemą lauk, kad greičiau sušiltų oras ir ateitų pavasaris.
Šią dieną valgomas tradicinis Pamario krašto patiekalas – šiupinys. Tokią dieną ir be blynų kepimo neapsieinama. Nuo seno buvo tikima, kad per Užgavėnes reikia daug, riebiai bei sočiai valgyti ir linksmintis, triukšmingai žaisti. Tą ir darė visi gausiai susirinkę rusniškiai į Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filialo surengtą Šiupinio šventę: ragavo sotų šiupinį ir gardžius blynus, žaidė žaidimus su blynais „Pas ką blynai dega“, „Gaudyk, kol neprisvilo“, vyko greičiausio blynų valgytojo varžytuvės, skambėjo dainos, sukosi šokėjų rateliai.
Galiausiai dėl išlikimo susigrūmė Kanapinis su Lašininiu. Susirinkusieji skandavo „Žiema, žiema, bėk iš kiemo!“, tikėdami, kad ne už kalnų ir pavasaris.
Rasa Stasiuvienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Rusnės filialo bibliotekininkė